Hyperborean Folklore — portul popular românesc merge mai departe!

Gânduri, imagini, muzică arhaică și români frumoși — despre cele mai recente inițiative ale Iraidei Florea, creatoarea proiectului cultural de imagine Hyperborean Folklore.

0

Când am început proiectul „Iscodescu” împreună cu Ana Maria Bogdan, am hotărât să sprijinim proiectele care vorbesc despre românii frumoși, acele proiecte care adună laolaltă oamenii care fac lucrurile să se întâmple. Ne-am mai spus atunci că vom povesti și despre tradiții, obiceiuri și simboluri românești. Astăzi ne ținem de promisiune mulțumită unei invitații surpriză venită de la o româncă cu suflet tare frumos și care iubește costumul tradițional românesc, Mihaela Chilian. Fondatoarea comunității „Domnițe cu altițe”, ne-a oferit prilejul perfect să scriem despre românii care promovează portul popular și mai mult decât atât, îl duc mai departe.

„The Wedding with the Nature” – povestea miresei hiperboreene

Așa se face că am avut șansa să vedem povestea „The Wedding with Nature” pusă în scenă recent la Câmpina de către Iraida Florea, inițiatoarea proiectului cultural de imagine Hyperborean Folklore, deja cunoscut iubitorilor de port popular. Susținută de comunitatea „Domnițe cu altițe” și interpreta de muzică arhaică Alina Carmen Ciolcă, Iraida Florea a adus în față privitorilor iubitori de port popular românesc și de muzică veche povestea miresei hiperboreene care sărbătorește venirea primăverii, aducând pacea și frumusețea în sufletul oamenilor. Proiectul din care face parte și capitolul numit „The Wedding with Nature” dovedește încă odată că, atunci când oamenii sunt uniți de un scop comun, se pot naște adevărate miracole, fie ele mici sau mari:

Reclama

Noi, Domnițele cu altițe, promovăm costumul tradițional autentic. Iar, Iraida duce costumul tradițional autentic în viitor. Ea combină elementele tradiționale cu obiecte de vestimentație actuale și le pune într-un ansamblu (…) care face mult mai purtabil și abordabil costumul tradițional. Mihaela Chilian

„Hyperborean Folklore” @ Iraida Florea

„The wedding with Nature” este o extensie a proiectului „Hyperborean Folklore” care a început în anul 2016. După mulți ani petrecuți în lumea modei din Shanghai, creatoarea de imagine Iraida Florea a redescoperit cerul albastru de acasă, dar și frumusețea portului tradițional românesc. A rămas în România și a pus pe picioare proiectul cultural de imagine „Hyperborean Folklore”. Acesta a debutat ca un proiect de artă fotografică într-o interpretare fashion a portului tradițional românesc și care permitea privitorului să interacționeze mai de aproape cu predecesorii noștrii, geto–daci.

Iraida Florea Proiectul a continuat cu lansarea a două volume din enciclopedia bilingvă fotografică și poetică „Hyperborean Folklore”, iar mai apoi, cum era de așteptat de la un artist și om de imagine complet, Iraida Florea a început să pună în scenă divese momente teatrale în care costumul tradițional este vedeta principală.

„Dacă știi de unde pleci, știi încotro te duci!”. În spatele acestei afirmații se ascunde explicația pentru care Iraida Florea a ales să dea viață lumii hiperboreene într-o manieră unică. Pentru cei mai puțini familiarizați cu Hiperboreea, o să precizăm că din punct de vedere etimologic acest nume poate fi tradus „dincolo de Boreas”, vântul nordic în viziunea vechilor greci. Situat la nord de Istru (Dunăre), acest teritoriu era considerat polul spiritual al lumii. De la anticii Hesiod, Homer, Aristeas, Herodot, Pindar sau Clement din Alexandria la cercetători moderni și contemporani precum Nicolae Densușianu, Vasile Lovinescu sau René Guénon, toți susțin că geții erau un popor hiperboreean.   

Hiperboreenii erau predecesorii dacilor și erau considerați zeități. Am fost fascinată de mică de mistic, de tot ce este necunoscut și de rădăcinile noastre că ființe umane. Iraida Florea

Povestea hiperboreenilor ajunge la Torino

Și, pentru că Iraida Florea știe de unde a plecat și că e loc de mult mai mult, va duce mai departe povestea fascinantă a hiperboreenilor împreună cu Mihaela Chilian (Domnițe cu Altițe) și cu alți artiști români, colindând lumea cu acest gen de teatru numit „Hyperfolk Theatrical Show”.  

Prima oprire din acest an va fi la Torino pe 30 martie (Insituto Sociale, ora 17.00, intrare liberă) unde va avea loc evenimentul cultural artistic Tradiție, Cultură și Identitate românească, organizatde către Centrul de Cultură și Tradiție Italo-Românească și Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria” (filiala București). Sperăm doar că acest eveniment va aduce laolaltă câți mai mulți români dornici să se reconecteze cu energia străbunilor noștri și frumusețea portului popular românesc.

În loc de concluzie…

Sperăm ca acest articol să ajungă la acei oameni care pot susține în diverse feluri un proiect precum „Hyperborean Folklore”, care la acest moment este finanțat din resurse proprii ale Iraidei și soțului ei italian. Visul lor este ca anul acesta să lanseze un scurt metraj marca „Hyperborean Folklore”. Ne-am bucura nespus ca acest nou tribut de recunoaștere a identității și tradițiilor noastre să-și găsească sprijinul de care are atâta nevoie.

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici