Calendar românesc

Calendar românesc 100% — o selecție pe sprânceană făcută de membrii redacției Iscodescu.ro. Aici vei găsi întotdeauna spectacole de teatru, filme artistice și documentare, lansări de carte, evenimente caritabile și educaționale, nopți albe de tot felul, sărbători din calendarul creștin-ortodox sau popular, zile naționale și, în general, orice are legătură cu neamul românesc. În unele cazuri, vei găsi și trimiteri la articole care au cu aceste evenimente și sunt publicate în secțiuni precum Români frumoși, Artă și cultură, Trup și suflet, Obiceiuri și tradiții. Celor care au propuneri și sugestii cu privire la conținutul calendarului românesc, le spunem acum că ne pot scrie pe adresa [email protected].

[fusion_events cat_slug=”” past_events=”no” number_posts=”12″ columns=”3″ column_spacing=”” picture_size=”cover” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” content_length=”” excerpt_length=”” strip_html=”” pagination=”load_more_button” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_events]

nov.
8
lun
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
nov. 8 toata ziua
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

În fiecare an, pe 8 noiembrie, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cunoscută în popor și sub numele de Capul Arhanghelului, Arhanghelul sau Năpustitul arieților, această sărbătoare este una dintre cele mari din calendarul creștin.

După mărturia consemnată de către marea iubitoare de folclor Elena Niculiță-Voronca, tradiția noastră populară spune că în această zi sfântă Arhanghelul Mihail trimite pe lumea cealaltă vara și încet încet slobozește iarna.

Iarna e un iad; iadul e de la miezul nopței; și gerul îl dă Marmarca, stăpâna iadului și mama dracilor, femeia lui Scaraoțchi. Pe dânsa o ține Sfântul Mihail în frâu și dă gerul potrivit. este o cheie, ci deschide și sloboade, tot câte oleacă, de la început, ș-apoi cât trebuie; dar să nu fie Sf. Mihail, ar slobozi ger că ne-ar îngheța pe toți.

Conform tradiției, Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se serbează timp de trei zile: 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi este capul Arhanghelului, a doua mijlocul și a treia coada Arhanghelului. Ziua de 8 noiembrie mai este numită și „Vara Arhanghelilor”. În tradiția populară se spune că între Arhangheli și Crăciun în mod negreșit vor fi două-patru zile mai senine și călduroase care se numesc vara iernii. 

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Dacă Arghanghelul Gavriil (Gabriel) este considerat îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu, fiind supranumit și NăMesagerul Divin, Arhanghelul Mihail este pomenit în rugăciunile Bisericii Ortodoxe ca „Mare Voievod”, „Arhistrateg al puterilor cereşti” și căpetenie a cetelor îngereşti.

Această zi este marcată în calendar cu roșu, adică zi de post și rugăciune pentru credincioșii creștin-ortodocși. Și, nu întâmplător, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

Dacă vrei să aflii mai multe despre această sărbătoare, sau dorești să rostești o rugăciune către Sf. Arh. Mihail și Gavriil, îți recomandăm să citești:

dec.
1
mie
Ziua Națională a României
dec. 1 toata ziua

Astăzi, 1 decembrie 2021, sărbătorim Ziua Națională a României! Se împlinesc 103 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, așa că spunem LA MULȚI ANI românilor de pretutindeni!

Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia împlinea visul României Mari. În discursul său, Iuliu Maniu (1873-1953), cerea celor 1.228 de delegaţi să primească proiectul de rezoluţie,″pentru a întemeia pentru vecie România unită şi mare şi a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democraţie şi deplină dreptate socială″⁣. Unirea Transilvaniei cu Regatul României reprezenta visul de veacuri al românilor: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”.

Te invităm să citești azi, de Ziua Națională a României, câteva din gândurile acelor înaintași ai noștri care exprimă atât de frumos ce înseamnă sufletul românesc!

Ziua Naţională a României & Marea Unire – scurtă cronologie

Fără Marea Unire din 1918, astăzi nu am fi putut sărbători liber Ziua Națională a României. Este important să ne amintim că această unire a fost un act de voință națională precedat cronologic de câteva acțiuni și decizii politice extrem de importante luate în 1918:

  • 6 februarie – Basarabia își proclamă independența și devine prima provincie românească care se unește cu România;
  • 12 octombrie – Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, adoptă în unanimitate declaraţie redactată de Vasile Goldiş, privind hotărârea naţiunii române din Transilvania de a se aşeza ″printre naţiunile libere″⁣; 
  • 30 octombrie – se contituie ca organ de conducere al românilor Consiliului Naţional Român Central la Budapesta; în ziua următoare, Proclamaţia către naţiunea română, aduce la cunoştinţa opiniei publice constituirea acestuia  ca unicul for de conducere al românilor transilvăneni;
  • 3 noiembrie – se contituie ca organ de conducere al românilor Consiliului Naţional Român Central la Arad;
  • 18 noiembrie – Marele Sfat Naţional din Transilvania lansează Manifestul ″Către popoarele lumii″⁣, tipărit în română, franceză şi engleză; acesta aducea la cunoștința opiniei publice refuzul guvernului de la Budapesta de a recunoaşte poporului român dreptul la autodeterminare şi aduce la cunoştinţa opiniei publice internaţionale poziţia românilor;
  • 20 noiembrie – se lansează Manifestul care începea cu cuvintele ″Istoria ne cheamă la fapte″⁣: ″În numele dreptăţii eterne şi al principiului liberei dispoziţiuni a naţiunilor (…) naţiunea română din Ungaria şi Transilvania are să-şi spună cuvântul său hotărâtor asupra sorţii sale şi acest cuvânt va fi respectat de lumea întreagă″⁣;
  • 22 noiembrie 1918 – se adoptă Nota Ultimativă care cerea guvernului maghiar ″puterea de guvernare asupra teritoriilor locuite de români în Ardeal şi Ţara Ungurească″⁣;
  • 28 noiembrie – Bucovina decide în unanimitate prin reprezentanţii săi aleşi ″unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu regatul României.″; este al doilea mare moment din procesul de reîntregire naţională a statului român.
Ziua Naţională a României
Parada militară de Ziua Naţională a României

La 1 decembrie 1918, în prezența deputaților, reprezentanților tuturor instituţiilor şi organizaţiilor politice, culturale, profesionale, de învăţământ, religioase, militare, dar şi a peste 100.000 de ţărani, muncitori şi orăşeni ″veniţi din toate părţile unde se vorbea româneşte″⁣ s-a declarat ″unitatea naţională a tuturor românilor″⁣. 

Primul 1 Decembrie …

… recunoscut și serbat drept Ziua Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. Ca în fiecare an, Ziua Naţională a României va fi serbată printr-o paradă militară care se va desfășura pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei. Numeroase alte evenimente vor fi organizate în toată țara.