Calendar românesc

Calendar românesc 100% — o selecție pe sprânceană făcută de membrii redacției Iscodescu.ro. Aici vei găsi întotdeauna spectacole de teatru, filme artistice și documentare, lansări de carte, evenimente caritabile și educaționale, nopți albe de tot felul, sărbători din calendarul creștin-ortodox sau popular, zile naționale și, în general, orice are legătură cu neamul românesc. În unele cazuri, vei găsi și trimiteri la articole care au cu aceste evenimente și sunt publicate în secțiuni precum Români frumoși, Artă și cultură, Trup și suflet, Obiceiuri și tradiții. Celor care au propuneri și sugestii cu privire la conținutul calendarului românesc, le spunem acum că ne pot scrie pe adresa [email protected].

iun.
22
sâm
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (Sânpetru)
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (Sânpetru)

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (22-28 iunie 2019), al doilea mare post din calendarul creștin ortodox este cunoscut și sub numele de Postul Sânpetru, Postul de Vară sau Postul Cincizecimii. Această ultimă denumire are legătură cu darurilor Sfântului Duh care s-au pogorât peste cei doi Sfinţii Apostoli.

Postul Sânpetru are dată variabilă de la an, în funcție de ziua la care se sărbătorește Paștele și se încheie de sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel (29 iunie, sărbătoare cu dată fixă). În calendarul popular, 29 iunie este cunoscută sub numele de Sânpetru de Vară, marcând miezul verii agrare şi începutul secerişului. În general, pe durata acestui post în zilele de sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, dar și pe 24 iunie, când se prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru, care mai înainte de apostolie se numea Simon, a fost întâiul învăţător şi propovă­duitor al cuvântului lui Dumnezeu. El este fiul lui Iona, născut în neam de iudeu din seminţia lui Simeon, și fratele Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat.

Sfântul Apostol Pavel, s-a născut în Tarsul Ciliciei, purtând înainte de apostolie numele Saul. „Văzătorul cereştilor înălţimi şi al frumuseţilor Raiului”, acesta era înrudit cu Sfântul Mare Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.

Cei doi apostoli au fost osândiți la moarte de către împăratul Nero. Fiind străin, Petru a fost dat spre răstignire, iar pe Pavel, cetăţean roman, l-a osândit la tăiere cu sabia. Credincioşii creștini au pus la un loc trupurile celor doi apostoli.

Iar acum ei slăvesc pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Unul Dumnezeu în Treime, Căruia şi de la noi păcătoşii să-I fie cinste, slavă, închinăciune şi mulţumire, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Pentru propovăduirea învățăturii creștine și iubire față de Fiul lui Dumnezeu, biserica a rânduit  Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Tradiția populară despre Postul Sfinţilor Petru şi Pavel

Ion Ghinoiu, unul dintre cei mai mari etnologi și cercetători ai panteonului românesc, ne explică că Sânpetru de Vară este o „personificare mitică” care a prelat numele și ziua de celebrare ale Sfântului Apostol Petru. Mai mult decât atât, Sânpetru este prezentat ca un om obișnuit, preocupat de agricultură, credincios, harnic și bun sfetnic. Este cunoscut ca fiind și Iscoada lui Dumnezeu. Sânpetru este despărțit de fratele său, Sânpetru de Iarnă, de aproximativ jumătate de an.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel este singurul care în tradiția populară apare ca o pedeapsă dată oamenilor. Există numeroase obiceiuri, tradiții și superstiții legate de această perioadă din an. Toate acestea privesc cultul morților, bunul mers al vieții și treburilor, sporul casei, vremea și sănătatea fetelor.

iun.
24
lun
Sânzienele – Drăgaica
iun. 24 toata ziua
Sânzienele - Drăgaica

Sărbătoarea Sânzienelor pe care o celebrăm în fiecare an pe 24 iunie este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica, Ziua Soarelui sau Amuțitul Cucului. Această ultimă denumire are legătură cu faptul că începând de acum și până la echinocțiul de primăvară din anul următor, cucul, pasăre oraculară, nu va mai putea fi auzită cântând. Tot astăzi, de Sânziene, românii sărbătoresc Ziua Universală a Iei și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Drăgaica sau Sânzienele este o sărbătoare a Soarelui, a iubirii și fertilității, dar și a bucuriei de viață. Calendarul străvechi ne spune că Sânzienele coboară pe pământ a treia săptămâna din iunie, punând stăpânire pe cer în fiecare an în ziua de 24 iunie.

Sânzienele sunt o sărbătoare solară, tributară atât focului (feciorii aprind făclii și le rotesc după cum merge soarele pe cer) cât și apei (fetele se scaldă goale în roua dimineții). Focul este simbolul energiei vitale, al inimii, al soarelui, al puterii de zămislire. Este simbolul sacru al vetrei casei, purtător al luminii spirituale, flacăra vieţii. Apa însufleţeşte şi fertilizează. Apare din razele lunii sau din lacrimile Zeiţei Zorilor, spală păcatele moştenite de la strămoşi şi generează renaşterea. Iulia Gorneanu

Sânzienele – Drăgaica

Se mai spune în popor că de Sânziene, mai exact în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, fapt ce permite să se petreacă multe minuni, minunății și grozăvii. Lumina și întunericul, forțele binelui și răului pot atinge apogeul în această nopate în care Sânzienele coboară pe pâmânt și dansează prinse în hore.

Noaptea de Sânziene este una dintre marile nopți de peste an, când cerurile se deschid, iar cele două lumi comunică energetic și vibrațional. Este noaptea în care plantele magice au cel mai mare leac, florile câmpului, cel mai puternic parfum iar luna, cea mai frumoasă lumină. Iulia Gorneanu

Sânzienele sunt zâne, flori, fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai îndrăgite personaje mito-folclorice de la noi. Sunt zâne bune, tare îndrăgite de oameni și alintate cu numele de Reginele Holdelor, Doamnele Călușarilor, Mireasele, Împărătesele … În unele locuri li se spune Drăgaice, de la slavul „draga” (frumoasă, dragă), însă în cea mai mare parte a țării, Sânziene. Pe de altă parte, aceste entități feminine sunt ambivalente, seducătoare și frumoase, dar și răzbunătoare cu cei care le privesc sau le descoperă locurile. Sânzienele se aseamănă din acest punct de vedere cu Nimfele, Naiadele, Elfele, Fee-le şi Dryadele.

Sunt numeroase obiceiurile și tradițiile legate de Sânziene, dar dacă vreți să le descoperiți, vă recomandăm să citiți articolul Iuliei Gorneanu, Povești și ritualuri de Sânziene, o mare cunoscătoare a acestora.

Ziua Universală a Iei
iun. 24 toata ziua

În fiecare an pe 24 iunie România se îmbracă în IE! Sărbătorită odată cu Sânziene (Drăgaică) și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua Universală a Iei este un prilej de a ne reconecta la originile noastre, la ADN-ul poporului român. Ia românească reprezintă matricea noastră culturală. Este un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din cele mai străvechi timpuri.

Ar fi important să nu uităm că purtând ia românească primim ceva din energia acestui popor în mijlocul căruia ne-am născut. Mai mult decât atât, așa cum minunat spunea Dr. Ioan Opriș:

Asemenea obiceiurilor și ritualurilor laice sau religioase, portul popular este parte integrantă a culturii populare, constituind un adevărat document viu al trecutului.

Ziua Universală a Iei

Inițiată în 2013 de către comunitatea online La Blouse Roumaine, îndrăznim să afirmăm că Ziua Universală a Iei este o celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe planetă. Nu este o simplă campanie publicitară! Această zi este deja sărbătorită pe 6 continente, peste 50 de ţări și 150 de localități.

Sărbătorirea iei românești din 2013 a fost marcată de câteva evenimente importante precum:

  • Premiul Proiectul anului (Asociatia Cele mai Frumoase Sate Românești)
  • nominalizarea proiectului la categoria inițiativelor culturale care mișcă țara în direcții bune de către revista Foreign Policy Romania
  • Muzeul de Istorie și Etnografie de la Chișinău a devenit primul din lume care marcat Ziua Universala a Iei

Ulterior, pe 24 iunie 2015, această zi a fost recunoscută oficial în Statele Unite ale Americii, printr-o Proclamație emisă de Primăria Washington D.C.

24 iunie 2019

Ziua Universală a Iei - logo
Sursă: La Blouse Roumaine – Primul logo al Zilei Universale a Iei

Ziua Universală a Iei din acest an aduce și alt eveniment care merită meționat. Pentru prima dată această sărbătoare va beneficia de un logo. Așa cum se menționează pe pagina de Facebook a comunității, logo-ul acestei sărbători:

Este inspirat de un semn încrustat acum 11.000 de ani pe o falangă de cal, descoperit la Cuina Turcului în Mehedinți și o cămașă de Tulgheș, Harghita, cusută la începutul secolului al XX-lea. Are la bază geneza coloanei, cel mai întâlnit motiv de pe teritoriul României. În tradiția populară este denumit și „țâțâna lumii” sau „stâlpul cerului”.

Parte integrantă a costumului popular, ia românescă a devenit în ultimii ani un element aproape obligatoriu în garderoba oricărei românce. Tot așa de adevărat este că ia românească este o adevărată sursă de inspirație pentru marile case de modă din lume, fie că recunosc acest lucru sau nu. Astăzi ia românească spune lumii întregi una dintre cele mai frumoase povești despre România.