Domnițe cu Altițe ⁠— poveste românească din zilele noastre

"Ne uneşte sentimentul de apartenenţă la spaţiul sacru al vechii Dacii, recunoştiinţa, pioasa aducere aminte şi respectul faţă de înaintaşi, faţă de cei care şi-au dat viaţa pentru pământul patriei noastre."

0
Domnițe cu altițe

Oricât îți dorești și oricât te străduiești să spui o poveste, nimeni nu o poate spune mai frumos decât omul care într-o zi a avut un vis și a crezut cu tărie în măreția și frumusețea acestuia. Povestea acestui vis numit comunitatea Domnițe cu altițe, o spune astăzi Mihaela Chilian și îi mulțumim pentru că avut amabilitatea să împărtășească cu noi aceste minunate cuvinte scrise din suflet. Și, pentru că peste doar câteva zile această comunitate ce simte și trăiește românește sărbătorește 3 ani, îi dorim La mulți ani!

Echipa Iscodescu

Reclama

Comunitatea “Domniţe cu altiţe”

Comunitatea “Domniţe cu altiţe” reuneşte în rândurile sale doamne, domnişoare şi domni de diferite vârste şi ocupaţii, iubitori ai costumului popular, ai tradiţiei, identităţii naţionale şi culturii româneşti.

Toate cele ce ne unesc …

Ne uneşte sentimentul de apartenenţă la spaţiul sacru al vechii Dacii, recunoştiinţa, pioasa aducere aminte şi respectul faţă de înaintaşi, faţă de cei care şi-au dat viaţa pentru pământul patriei noastre.

România - Barbu Ștefănescu DelavranceaAvem în comun iubirea de ţară şi de neam, credinţa noastră ortodoxă, prin care am reuşit să dăinuim în acest spaţiu binecuvântat de Dumnezeu! Împărtășim credința în Dumnezeu, dragostea faţă de locurile natale, de satul românesc cu tot ceea ce reprezintă acesta și tot ceea ce sălășluiește aici ⁠— munții și văile, fântânile și troițele, tradiţiile, șezătorile, doinele și baladele populare. Ne unește și ne ține aproape iubirea față de ţara unde ne-am primit rădăcinile. Toate aceste sunt candele de lumină în sufletul fiecăruia dintre noi.

Rădăcinile aflate în acest spațiu sacru sunt stâlpii pe care ne putem rezema pentru a respira prin toți porii apartenenţa la neamul românesc, noi, cei ce suntem urmașii dacilor, ai unui popor mândru şi muncitor, biruitor în lupte şi apărător de glie cu preţul propriei vieţi!

Noi, comunitatea Domnițe cu altițe, știm şi conștientizăm că în spatele nostru este “un zid de apărare” format din nume precum: Burebista, Decebal, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regele Mihai şi mulţi alții asemenea lor. Este un zid de apărare care de-a lungul istoriei a luptat pentru ca noi să avem România pe care o ştim astăzi. Mulțumită lui ne simțim mult mai puternici şi mai apăraţi. De aceea, copiii noștri trebuie să ştie încă de mici cu câte sacrificii şi lupte a fost păstrat pământul strămoşesc. Urmașii noștri trebuie să fie mândri că sunt români. Ei au nevoie să înțeleagă că au datoria să păstreze şi să transmită mai departe spiritul românesc şi tradiţiile noastre.

Și toate cele ce ne dorim să facem …

Dimitrie Gusti - România, națiune fericităComunitatea “Domnițe cu altițe” este o comunitate definită de pasiunea pentru elementele identitare tradiționale, în special costumul popular românesc autentic. Scopul nostru este să promovăm portul tradițional românesc în toată splendoarea și varietatea sa, prin “scoaterea lui în lume”, din lăzile de zestre – mai ales în lumea urbană.

Dorim să oferim publicului larg posibilitatea de a admira și cunoaște piese tradiționale specifice diferitelor zone ale țării, în general piese unice, lucrate la lumina lămpii cu gaz, cu multă migală, dragoste si pricepere. Fiecare piesă a costumului tradițional este un obiect de identitate culturală, iar decorațiunile sunt întotdeauna semnificative și simbolice.

Evenimentele pe care le organizăm sunt raţiunea de a pune în lumină veşmintele tradiţionale și de a oferi posibilitatea iubitorilor de frumos, autentic și național, de a admira piese unice, desăvârşite de femei care au scris cu acul pe ele semne de protecție, iubire, forță, curgerea timpului, viață și înțelepciune.

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici