fbpx
Acasă Colindând România Artă & Cultură Descoperind Istoria. Femeile Marelui Război – expoziție multidisciplinară

Descoperind Istoria. Femeile Marelui Război – expoziție multidisciplinară

0
Descoperind Istoria. Femeile Marelui Război – expoziție multidisciplinară
Femeile Marelui Război

Femeile sunt poarta prin care viața continuă să se manifeste, iar femeile românce știu bine acest lucru. Poate că nu s-au născut puternice, dar s-au format în furtuna experiențelor vieții, iar ceea ce au învățat au transmis mai departe prin gene, fapte și educație.

Femeia româncă din toate timpurile a fost o luptătoare, o eroină. Istoria noastră abundă în astfel de exemple, doar că le-am cam uitat. De ce, nici măcar nu mai contează! Dar a sosit momentul ca ele să fie recunoscute pentru ceea ce sunt, păstrătoarele de viață care au știut cum să asigure continuitatea noastră ca popor.  

Regina Maria ne-a lăsat una dintre cele mai frumoase mărturii care onorează esența puterii feminine și care așează femeile românce alături de marii eroii ai neamului nostru:  

„Şi voi, femeilor, aţi avut partea voastră în timpul războiului ţării, tot aşa de vitejeşte ca şi ostaşii. De la întâiul ceas al mobilizării şi voi aţi răspuns la chemare. Voi n-aţi plecat ca să înfruntaţi gloanţele, dar cu bărbăție aţi trimis pe soţii voştri, pe fii, pe fraţii voştri ca să dea ochii cu moartea. Fără murmur aţi primit jertfa…fără jelire aţi îndurat scurgerea lunilor şi anilor de tăcere şi despărţire şi aţi trăit fără nicio veste de la ai voştri şi fără niciun cuvânt ca să vă întărească credinţa. Şi oriunde am mers v-am găsit neclintite, răbdătoare şi credincioase menirii voastre. În noaptea lungă a durerilor trecute văd chipurile voastre luminând ca nişte candele de-a lungul drumului întunecat.” Regina Maria

Româncele Marelui Război

Descoperind Istoria — Femeile Marelui Război, expoziția multidiscplinară care-și deschide porțile la Galeria Galateca mâine, readuce în prezent chipurile și istoria de viață a femeilor românce care, prin exemplu personal, putere de sacrificiu și curaj au marcat epoca în care au trăit. Unele dintre aceste spirite înalte au intrat în filele manualelor de istorie, altele au marcat memoria colectivă a câtorva generații, dar multe au fost date uitării. Dintre acele femei românce evocate în cadrul expoziției amintim doar câteva:

  • Alexandrina Gr. Cantacuzino (1876-1944) personalitate reprezentativă a feminismului românesc şi internaţional în primele patru decenii ale secolului al XX-lea, s-a numărat printre primele feministe din România, care a susţinut şi a luptat pentru emanciparea economică, politică a femeilor;
  • Olga Mavrocordat Sturdza (1884-1971)  Principesa supranumită „mamă a orfanilor de război”; a fost apropiată şi a susţinut misiunea bisericii ortodoxe, astfel încât, la numai 29 de ani, a primit prin decret regal medalia „Răsplata muncii pentru Biserică”, clasa I (1913); 
  • Mărgărita Miller Verghy (1865-1953) una dintre primele scriitoare moderne din România și cea care a organizat şi condus Şcoala Normală de Fete „Elena Doamna”, redactând primele manuale și lucrări pentru copii;
  • Zoe Romniceanu (1867?-1927) una dintre fondatoarele Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, ea a avut numeroase iniţiative, contribuind la înființarea, organizarea și coordonarea mai multor asociații feministe; întemeietoarea și prima preşedintă a societății Ţesătoarea Regina Elisabeta; a fost prima femeie aleasă în comisia interimară a Capitalei;
  • Elena Meissner (1867-1940) o feministă activă, coordonatoarea mișcării feministe din Moldova interbelică și promotoarea multor activități de asistență socială; în decembrie 1919, „pentru zelul remarcabil şi devotamentul excepţional ce a depus în îngrijirea bolnavilor în tot timpul campaniei (1916-1917)” în Spitalul nr. 267 din Iaşi, Elena Meissner a primit Ordinul „Crucea Reginei Maria” clasa I-a.

Cu așa trecut, cu așa femei, nici româncele de azi nu pot fi altfel. Ele sunt ceea ce sunt și datorită femeilor Marelui Război, iar evocarea acestora din urmă nu face decât să ne crească încrederea în noi.  

Expoziția Descoperind Istoria — Femeile Marelui Război

Femeile Marelui Război
Expoziție – Descoperind Istoria. Femeile Marelui Război (10-16 decembrie 2018, Galateca)

Expoziția Descoperind Istoria — Femeile Marelui Război este o lecție de cunoaștere a trecutului ce se desfășoară firesc, lăsând porți deschise spre explorare și cercetare personală.

Evocarea acestor femei extraordinare este făcută prin îmbinarea documentării de cabinet, recrearea atmosferei epocii prin expunerea unor piese de colecție din perioadă, și forme contemporane de comunicare audio-vizuală. Toate aceste femei românce reprezintă modele demne de urmat astăzi, inspiră artiști și designeri.

Invitații speciali ai acestei expoziții sunt:  

  • Maria Chifu — muzician (fagot),  
  • Radu Valcu — muzician (chitară clasică), Mihai Nitu – actor,
  • Monica Negru — istoric,
  • Iulia Gorneanu — autor – colecționar,
  • Alina Popa (Ostara) — designer bijuterie contemporană,
  • Aleha Toncea — fashion designer,
  • Alin Galatescu — comentator de  modă.

Expoziția Descoperind Istoria — Femeile Marelui Război va fi deschisă publicului larg în perioada 10-16 decembrie 2018, la Galeria Galateca. Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și finanțat de Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic București.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.