fbpx
Acasă Colindând România Călător prin România ZumDag – hoinărind prin România

ZumDag – hoinărind prin România

0
ZumDag – hoinărind prin România

Alexandra David și Cristian Tunaru sunt ZumDag. O tânără familie care a înțeles că orice gest, oricât de mic ar părea, contează atunci când vorbim de promovarea imaginii României. Anul trecut s-au decis să hoinărească prin România și să povestească autentic și necenzurat despre locurile faine pe care le descoperă. 

ZumDag – începutul călătoriei

Liviu Cristea: Alexandra, sau DAG, sau jumătătea feminină din ZumDag, spune-mi de unde v-a venit ideea unui vlog de călătorii?

Alexandra David: Cumva totul a venit natural, nu am căutat asta. Sau mai bine zis, nu știam că și asta căutam. Până acum doi ani, ZUM și DAG, adică Cristi și eu, încă ne căutam unul pe celălalt. Până când, într-o zi de iunie, s-a întâmplat. De atunci, suntem nedespărțiți și mereu pe drum, în plimbări mai scurte sau mai lungi, dar pline de voie bună și dorința redescoperii României. Partea cu montajele video și vlogul a venit de la mine, mai mult încurajată și împinsă de colegi și prieteni. Eu lucrez în televiziune, iar cei cărora le tot arătam ce mai filmam prin călătorii, mă tot întrebau de ce nu fac mai mult? De ce nu le montez și să le pun pe un YouTube, un vlog, ceva? Într-o zi am prins curaj și am trecut la treabă.

ZumDag. De ce acest nume? De ce nu Alex și Cris Turistic?

ZumDag
ZumDag la Cascada Șipote (Munții Apuseni)

ZUM și DAG sunt un fel de pseudonime ale noastre de multă vreme, prescurtări care se regăsesc și la numerele mașinilor personale. Și cum acestea sunt cele mai folosite în călătorii, am zis că ne reprezintă, că sunt o parte activă a experienței noastre. Din acest motiv, când am căutat un nume pentru noi, s-au alipit instinctiv și fără să ne pară anormal, devenind un nume și un simbol al nostru. Sper să devină un nume cunoscut de mulți oameni de acum.

Ce v-a îndemnat să porniți la drum și să promovați România?

Trebuie să spun ceva încă de la început că noi nu suntem profesioniști în domeniul turistic și nu încercăm să facem recomandări ca specialiști. Suntem doi tineri care iubesc țara asta și care au crescut într-o perioadă în care ni se spunea că afară totul era mai bun decât aici, în România. Nu contrazic ce ni se spunea atunci, dar astăzi lucrurile nu mai stau chiar așa. Avem locuri frumoase, readuse la viață de comunități unde oamenii care au înțeles că stă în puterea lor să facă lucrurile să meargă, dar și locuri care merită promovate doar pentru a-i face pe cei resonsabili să le redescopere sau să le înțeleagă adevăratul potențial. Am hotărât să amestecăm viața noatră privată cu prezentarea acestor locuri pentru că așa suntem noi, nu încercăm să părem altfel decât suntem. Recunosc că la aceast start a ajutat și pandemia, care ne-a forțat să ne facem vacanțe mai lungi, aici, în spațiul nostru. Și ne simțim mai câștigați ca oricând.

ZumDag și o intenție …

Ok, voi nu sunteți profesioniști în ale turismului și totuși vreți ca oamenii care vă urmăresc să afle de la voi anumite lucruri. Ce informații vreți să transmiteți?

Am vrea ca oamenii să obțină informațiile pe care și noi vrem să le aflăm când ne facem un plan de vacanță sau de week-end. Adică: tot ce se poate vizita în zonă (cu prețurile reale găsite acolo), variante de cazare și de masa și informațiile concrete despre deplasarea până în locația respectvă. Pentru că eu sunt și artist plastic, promit că am să insist și pe muzee sau locuri cu oameni creativi, pe locuri încărcate de tradiții. Nu o să ignorăm nici atracțiile mai moderne, care așa cum ni se potrivesc nouă, se pot potrivi și altora ca noi. Ce vreau să știe cei care ne urmăresc sau ne vor urmării, este că mereu vom fi cinstiți, și că, dacă ceva nu o să ne placă, o sa spunem. La fel îi încurajez pe cei care merg în locuri recomandate de noi să își spună și ei părerea. Cu cât se străng mai multe păreri, experiențe, cu atât vom avea o imagine cât mai bună, mai reală despre o anumită zonă. Practic, asta vrem să cream: o comunitate de oameni care își împărtășesc cu sinceritate experiențele pentru a obține informații cât mai reale despre o anumită locație. Nu vreau să insistăm pe experiențele neplăcute, dar și acelea trebuie știute, pentru că doar așa se pot îndrepta lucrurile.

O imagine face cât o mie de cuvinte …

ZumDag la Masa Tăcerii
ZumDag la Masa Tăcerii – Contantin Brâncuși

De ce ați ales un jurnal video, un vlog și nu o variantă scrisă a acestor călătorii?

Pentru că eu lucrez în media de cand mă știu și cred că o imagine poate să facă cât o mie de cuvinte. Pentru mine să fac din câteva imagini, o poveste este ca și cum m-aș așeza în fața unei panze albe. Cred că artisul plastic din mine a ales vizualul din reflex, din ușurința de a lucra cu imaginile. Cristi m-a urmat în această pornire fiindcă el este mai tehnic și completeză partea mea artistică. Până să realizăm încotro trebuia să o apucăm, ne trezeam de multe ori că și eu și el începeam să filmăm, să pozăm și să strangem o groază de material care nu era neapărat cu noi doi. Aceste materiele, care erau despre locuri și oameni ne-au făcut să ne găsim acest drum al vlog-ului.

Aniversare la Cetatea Poenari

Sunt convins că anul 2020 a fost pentru ZumDag un an special, și, din ce știu, ați  luat și o mare decizie, nu?

Sigur că da! Vara trecută, am prins o perioada bună de plimbat, iar în ziua aniversarii noastre, ne-am făcut cadou o plimbare până la Sibiu, cu o mică oprire la Cetatea Poienari. Aici, după ce am urcat și am tot urcat, cele 1480 de trepte. Am înțeles că totul era plănuit în detaliu și că nu a fost o călătorie spontană. În vârful cetății, am fost cerută în căsătorie. Recomand genul ăsta de locuri pentru astfel de evenimente. Cetățile sunt romantice și încărcate cu o energie aparte. Dar, ca și recomandare pentru cei pe care poate i-am inspirat, verificați programul de vizitare al acestei Cetăți. Noi ne-am numărat printre cei norocoși care au ajuns înainte cu 10 min de ora închiderii, ceea ce a fost foarte bine pentru că practic am fost singuri în vârful cetății.

Ne-am fi dorit să facem o incursiune și la Porumbacu de Sus, că tot ai iscodit tu bine despre acest loc minunat. Ne-am decis însă că merită o altă călătorie!

Câteva recomandări cu drag

Am văzut că v-ați asumat acest rol de promotor si ați început să postați materiale pe canalul de Youtube ZumDag. Pe care ni le recomandați?

Așa cum îți spuneam și mai devreme, proiectul l-am început mânați de dorința de a face cât mai cunoscute locurile frumoase din România chiar și din joacă, fără mari pretenții în ale imaginii. Din acest motiv primele clipuri postate au fost montate mai mult ca niște jurnale de vacanță, fără prea multe recomandări vis-à-vis de cazări și de prețuri. Pe parcurs am început să ne luăm rolul în serios și să oferim din ce în ce mai multe detalii.

Vă putem recomanda o suită de câteva filmulețe, deja postate, care fac parte dintr-un întreg, aș putea spune. Unul din filmulețele foarte dragi nouă este cel din Oradea. Am rămas surprinși de frumusețea acestui oraș, despre care nu știam prea multe, până să îl adăugăm pe lista noăstra de dorințe. E drept că e puțin cam departe de București, dar merita efortul, mai ales dacă îți stabilești un traseu în care să incluzi mai multe orașe, și să faci mai multe opriri, așa cum am făcut și noi.

Întâlnire cu Cămila la Oradea

Putem să vă spunem că am găsit în Oradea, cea mai frumoasă grădină zoologică din țară, din punctul nostru de vedere. Aici toate animalele ne-au întâmpinat parcă zâmbind. Am putut să le și hrănim, pentru că cei de aici pun la dispoziția vizitatorilor automate de unde poți cu doar 1 leu, să cumperi un pliculeț cu mâncare solidă specială pentru fiecare specie în parte. Vă spun doar atât! Cămila de aici, când aude foșnetul pliculețului de mâncare, devine brusc prietena ta cea mai bună. Biletul de intrare este doar 18 lei pentru adulți, 9 lei pentru copiii până în 18 ani, iar cei mici, sub 3 ani, și persoanele peste 75 de ani intră gratuit.

 

Am programat totul astfel încât să ne petrecem câteva zile prin Munții Apuseni. Am plecat dis de dimineață, ne-am făcut rezervare din timp în localitatea Albac, la Pensiunea Jianu. După aproximativ 5 ore de mers, am facut o oprire relativ scurtă în Alba Iulia. Ne-am plimbat puțin prin cetatea foarte frumos renovată. Apoi ne-am oprit să mâncăm într-un local foarte drăguț, PUB 13 – Restaurantul Cetății. Dacă ajungeți aici într-o perioadă fără restricții, să nu ezitați să cereți o masă în interior. Este de-a dreptul spectaculos!

Alba Iulia

Tot ce v-am povestit despre Alba Iulia se regăsește și-n filmulețul cu același nume postat și el pe Youtube. De la Alba Iulia până la Albac am mai avut de mers în jur de 2 ore și jumătate, ceea ce nu ne-a obosit foarte tare.

ZumDag și aventuri în Munții Apuseni

In filmulețul pe care l-am intitulat Unde mergem când plouă prin Munții Apuseni?, veți vedea câteva locuri, pe care le puteți vizita, dacă vremea nu ține cu voi în vacanță.

 

O să mai găsiți câteva filmulețe pe care le-am făcut la Cluj, Poiana Brașov și București, în Parcul Carol. Acestea sunt recomandările noastre deocamdată, dar cu siguranță vom reveni și cu alte recomandări pe masură ce vom pleca iar să hoinărim în stilul nostru ZumDag.

Recunoștință

Cui vreți să mulțumiți în mod deosebit pentru ceea ce sunteți azi?

În primul rând când vine vorba de mulțumiri pentru ceea ce suntem noi astăzi e clar că trebuie să le mulțumim părinților noștrii care ne-au fost mereu alături, ne-au sprijinit și ne-au încurajat. Lista poate să continuie cu prietenii apropiați care nu numai că ne-au încurajat, ba unii dintre ei ne-au impulsionat să pornim pe acest drum.

Un gând de final …

Sper ca hoinărerile ZumDag să vă inspire și să vă încurajeze să redescoperiți România. Sperăm ca pentru cât mai mulți români și să devină o obișnuință promovarea locurilor frumoase de aici, din România.

P.S. Puteți urmări aventurile ZumDag și pe Instagram sau contul de Facebook ZumDagTravel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.