Dacă în urmă cu mulţi ani populaţia rurală, în special cea din zonele colinare şi montane, cunoştea numeroase plante, astăzi puţini oameni (şi îndeosebi dintre cei tineri) mai ştiu să deosebească un Muşeţel bun de unul fără proprietăţi terapeutice sau un Vâsc bun de unul toxic.
Acad. Dr. Ovidiu Bojor a străbătut peste 40.000 de km, cartografiind plantele din flora românească. Mai mult decât atât, cercetând lucrările mai vechi de etnobotanică, a identificat cel puţin 5.000 de denumiri populare pentru cele 3.600 specii care cresc în spaţiul nostru geografic.
Ghidul Plantelor Medicinale de la A la Z, carte elaborată de Acad. Dr. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Științe Medicale, unul dintre cei mai mari specialiști români în fitoterapie, trece în revistă principalele 150 de plante medicinale și aromatice.
Acad. Dr. Ovidiu Bojor, susținător al practicării unei fitoterapii moderne, bazată pe studii complexe fitochimice, farmacologice şi toxicologice, studii clinice, indicaţii şi contraindicaţii, pledează pentru o medicație adecvată, iar Ghidul Plantelor Medicinale de la A la Z, vine să-i ajute în mod practic pe toți cei interesați de remediile naturale. Iată de ce, fiecare plantă este prezentată monografic: descriere (însoţită de desenul plantei), compoziţie chimică, acţiune farmacologică, aplicaţii (recomandări) terapeutice, mod de preparare şi administrare şi, dacă este cazul, contraindicaţii şi observaţii specifice. O mare parte dintre plante beneficiază şi de reproducerea în policromie într-o coală editorială aparte.
În cuprinsul Ghidului, autorul face trimitere la peste 150 de acţiuni binefăcătoare ale plantelor medicinale şi aromatice. Acestea pot fi adesea folosite preventiv, pentru îngrijirea şi păstrarea sănătăţii şi pentru aproape 500 de afecţiuni care pot fi tratate, ameliorate sau vindecate cu ajutorul preparatelor fitoterapice. Remediile potrivite pot fi cu ușurință găsite, ghidul având și un indice al acţiunilor binefăcătoare şi al afecţiunilor menționate în text.
Dintre plantele tămăduitoare prezentate în Ghidul Plantelor Medicinale de la A la Z, menționăm doar câteva: Afinul, Arnica, Busuiocul, Cimbrul de cultură și de grădină, Echinacea, Feniculul, Gălbenelele, Ginsengul, Lăcrămioarele, Levănțica, Macul, Măceșul, Menta, Mușețelul, Păducelul, Rostopasca, Salcia, Salcâmul, Salvia, Tătăneasa, Teiul, Troscotul, Usturoiul, Valeriana, Volbura sau Zmeurul.
Ghidul Plantelor Medicinale de la A la Z – lansare de carte
Lucrarea Ghidul Plantelor Medicinale de la A la Z este publicată de Editura Dharana, iar lansarea acesteia va avea loc pe 21 decembrie 2018, în cadrul conferinței Destinul omului în lumea noastră și în lumea de dincolo, unde vor fi prezenți Acad. Dr. Ovidiu Bojor, Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, Prof. Dr. Adrian Restian și Maria Timuc.
Tot Editura Dharana a mai publicat alte lucrări semnate de către Acad. Dr. Ovidiu Bojor:
- „Pledoarie pentru viaţă sănătoasă – remedii naturale” (2018),
- „Himalaya: de la Ayurveda la medicina modernă” (co-autor Dr.Laura Miclăuș, 2016)
- „Aproape totul despre iubire şi sex”, (co-autor Maria Timuc, 2016)
- „Plante şi miresme biblice – hrană pentru suflet şi trup” (co-autor Dumitru Răducanu, 2016)