Zile de închinăciune la Mâna Sfântului Nicolae de la Biserica Sf. Gheorghe-Nou

În zilele de 5-6 decembrie 2020, între orele 7:00-22.00, în pridvorul Bisericii Sf. Gheorghe-Nou din București, credincioșii creștini se vor putea închina la Mâna Dreaptă a Sf. Mare Ierarh Nicolae.

0
Mâna Sfântului Nicolae

Uneori suntem prea prinși de agitația vieții de zi cu zi, de fuga pentru „a face ce trebuie” și rămânem mirați de minunățiile de lângă noi. Așa se întâmplă și cu Mâna Sfântului Nicolae care se află la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din București. 

Situată la KM 0 al capitalei, peste drum de Strada Lipscani, Biserica Sf. Gheorghe-Nou este ultima ctitorie a Sfântului Voievod și Martir Constantin Brâncoveanu. De asemenea, este și singura rămasă până astăzi în Capitala României. Și, când crești în curtea Bisericii Sfânta Vineri – Hereasca, așa cum am crescut eu, nu ai cum să nu-ți amintești de icoana făcătoare de minuni a Sfintei Parascheva.     

Reclama

Mihai Viteazul și Mâna Sfântului Nicolae

Dacă te numeri printre cei care până acum nu au știut că aici este cu grijă adăpostită Mâna Sfântului Nicolae, iată care este povestea pe scurt. Există izvoare care afirmă că mâna sfântului i-a fost trimisă domnitorului Mihai Viteazul de către Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman. Acest dar neprețuit a fost un semn de recunoștință pentru victoriilor sale împotriva otomanilor. Se spune că în timpul bătăliei de la Călugăreni, Mihai Viteazul a purtat în dreptul inimii mâna Sfântului Nicolae.

Documente istorice datând de la sfârșitul secolului al XVI-lea atestă aceasta donație facută bisericii de Mihai Viteazul:

Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, ferecată în argint ales, împodobită cu diamanturi, dăruita de io, Mihail Voievod (Viteazul) și Doamna Stanca, în anul 7407 (1599), ispravnic (fiind) Mitropolitul Eftimie”

Într-un articol semnat de Magda Critina Ursache se vorbește despre faptul că de la aducerea moaștelor la Bis. Sf. Gheorghe-Nou, 

multă vreme copiii din mahalele din jurul mănăstirii au fost botezați cu numele de Nicolae sau Niculina… Iar pe ulițele din jur, în ajun de Sfântul Nicolae, mirosea a copturi dulci, a steluțe cu ghimber și scortișoară, a felii de bostan cu miere și-a cornulețe de post cu magiun, fiindcă, se știe, Sfântul Nicolae e protectorul fetelor de măritat și-al copiilor, și ce altceva decât o scoveargă dulce ai putea să darui unor ființe atât de dulci!

Cum a fost furată Mâna Sfântului Nicolae

Mâna Sfântului Nicolae
Mâna Sfântului Nicolae de la Bis. Sf. Gheorghe-Nou.

În 1993, sipetul cu moaştele Sfântului Nicolae lucrat din aur de 24 de carate, argint pur şi pietre preţioase a fost furat împreună cu epitaful cusut cu fir de aur de Doamna Maria Brâncoveanu. 

Inteția făptașilor era să vândă Mâna Sfântului Nicolae în străinătate, dar din fericire echipa de politiști care s-a ocupat de caz a prins în doar 25 de zile echipa de infractori și a redat moaștele furate. Se spune că Teodor Carabulea, principalul vinovat a înnebunit în închisoare. Tot acolo a și murit chiar în ziua de 6 decembrie. Într-un interviu acordat ziaristei Dana Fodor Mateescu, Pr. Gheorghe Bogdan a mărturisit:

Ca preot, eu i-am iertat pe toți. Dar, Sfântul Nicolae s-a supărat pe cel care i-a batjocorit moaștele și a tăiat caseta de aur! Noi, însă, am reconstituit-o. Am realizat alta, identică cu cea distrusă. N-am mai avut aur, am făcut-o din argint, donat de familiile Ștefănescu și Robu, fostul Procuror General al României. Toate întâmplările astea sunt reale și trebuie spuse tuturor, ca să vadă și alții, care au în gând să fure din biserica, la ce pedepse se pot aștepta.”

Sfântul Nicolae
Acestă icoană a Sfântului Nicolae, pictată în tempera în Grecia la începutul secolului al XVI-lea, se află la British Museum.

Sfântul Nicolae, aducătorul de daruri

Deși îmi spusesem că nu voi vorbi astăzi despre tradiții, mi pare că ar fi nedrept totuși să amintesc minunea săvârșită de Sfantul Nicolae și care stă la temeiul darurilor pe care cei mai dragalași le primesc pe 6 decembrie.

Așadar, tradiția spune că Sfântul Nicolae a salvat trei fete de la prostituție, aruncând noaptea pe fereastra casei unde locuiau câteva pungi cu bani. Acestea au căzut chiar în încălțările fetelor, iar de atunci și până în zilele noastre, în noaptea Sfântului Nicolae, cei dragi și, în special copiii, primesc daruri. Într-una din scrierile sale, Părintele Teofil Părăian spunea că cei mai mulți sfinti sunt ai oamenilor mari, care le înțeleg marețiile.

Sfântul Nicolae este și al “oamenilor mici’ și, prin aceasta, al tuturor. La el se gândesc toți cei care-l așteaptă ca aducător de daruri.

Cum altfel, dacă nu dăruind după putință, un gând bun, un măr, o jucărie sau o încurajare, putem să-l cinstim mai frumos pe Sfântul Nicolae? Iată de ce, astăzi va îndemn să fiți buni, sa dăruiți copiilor, celor dragi, celor aflați la nevoie.  Așa cum frumos spunea marele dogmatist Dumitru Stăniloaie:

Fiecare persoană este responsabilă de desfașurarea întregului univers fizic și spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea în vibrație și îi modifică starea. (…) Deci, niciodată acțiunea noastră nu se înfăptuiește într-un cerc absolut închis.

5-7 decembrie 2021

Zile de închinăciune la Mâna Sfântului Nicolae

Foto: Biserica Sf. Gheorghe Nou din București, situată la KM 0

Anul acesta, credincioșii se vor putea închina la mâna făcătoare de minuni a Sf. Ierah Nicolae. 

  • SÂMBĂTĂ — 4 Decembrie 2021, începand cu ORA 16:00, va fi săvârșită slujba Vecerniei, iar apoi, racla cu mâna făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae va fi pusă spre închinare în pridvorul bisericii voievodale de la “Kilometrul Zero” al României.
  • DUMINICĂ — 5 Decembrie, în ajunul prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, odorul sfânt va fi așezat în pridvorul bisericii, între orele 8:00-21:00;
  • LUNI — 6 Decembrie, în sfânta zi de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, racla cu mâna dreaptă a Sfântului, va fi așezată spre închinare, în pridvorul bisericii, între orele 18:30-21:00
  • MARȚI — 7 Decembrie, racla cu sfântul odor, va rămâne în continuare deschisă, în intervalul orar, 8:00-20-00!

În aceste 3 zile de mare sărbătoare dedicate hramului de iarnă al Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe-Nou din București, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va începe la ora 10:00, fiind precedată de Slujba Utreniei. Duminică, 5 Decembrie, în ajunul hramului bisericii, Slujba Vecerniei unită cu Litia, va începe la ora 17:00.

Daca veți avea dorința și răbdarea să vă opriți pentru o rugăciune la aceste sfinte moaște, veți putea simți aroma placută de mir, însemn al sfințeniei Sfântului Nicolae.

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici