Hortensia – o floare din Țara Soarelui Răsare

0
hortensia

Așa cum vă puteți imagina, faptul că am ales să vă povestim azi, în Duminica Floriilor, despre una dintre cele mai îndrăgite flori, hortensia, nu este deloc întâmplător. Fie că e roz pal sau aprins, albă sau alb-verzuie, albastră sau cu nuanțe pronunțate purpurii, hortensia este omniprezentă în buchetele pe care le dăruim sau în grădini.

Hortensia (Hydrangea Macrophylla) este arbust decorativ, care și-a croit drum din îndepărtata Japonie către America și Europa (sec. XVIII-lea). Cunoscută în țara sa de origine sub numele de Ajisai, hortensia transformă grădinile japonezilor, dar nu numai, în adevărate minuni.

Reclama

FlorileHortensia este asociată cu emoțiile profunde inimii, cu înțelegere și scuzele, cu unitatea și unirea. Legenda spună că un împărat japonez a dăruit hortensii albastre familiei unei fete pe care o iubea, dar pe care o neglijase. Gestul său a lăsat o impresie profundă nu doar asupra familiei, ci și a întregului imperiu.

Hortensia roz este deseori strâns legată simbolistic cu emoțiile autentice, în timp ce hortensia purpurie/ mov cu dorința de a înțelege pe cineva. De asemenea, hortensia albă esta asociată cu lăudăroșenia. Personal, le iubesc pe toate la fel de mult! Îmi aduc aminte de bulgării de zăpadă și de nenumăratele lor inflexiuni de culoare. Precum aceștia, culorile florilor de hortensie variază în funcție de Ph-ul solului. Astfel, un arbust care crește într-un sol cu pH de 5.5 va avea florile albastre, în timp ce unul crescut într-un sol cu pH de 6 va avea florile roz.

Hortensia crescută cu grijă

Sunt convinsă că mulți dintre voi îndrăgiți hortensia, și, poate ca și mine fie vă doriți să vă surâdă din grădină sau dintr-un vas generos de pe terasa, așa că am zis că ne-ar prinde bine câteva sfaturi practice.

Numele hydrangea provine din limba greacă, alăturând cuvintele „hydro” (apă) și „angos” (vas, ulcior). Altfel spus, o plantă care iubește și are nevoie de apă pentru a fi fericită și plină de flori. Deși sunt mari iubitoare de apă, hortensiile trebuie udate corespunzător; în zilele fierbinți de vară, e bine să fie udate moderat. Înnegrirea frunzelor este un semn al udării excesive.

Hortensiile pot fi plantate toamna sau primăvara devreme într-un sol bogat în materie organică, dar bine drenat. Este de preferat să le platenzi în zone luminoase, dar nu foarte însorite sau unde soarele rămâne doar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că nu îndrăgesc razele fierbinți de la orele amiezii. La umbra protectoare a unui copac le vine bine, doar să nu fie prea aproape de trunchi

Îi mulțumesc cu recunoștință, prietenei Iscodescu, Diana Alexandra Postolachi, fondatoarea florăriei Fabrica de buchete, care a avut amabilitatea să ne povestească despre cum putem avea grijă de hortensii.

Incursiune de vară către Țara Soarelui Răsare

Hostensia - Kamakura
Hostensiile din Parcul Shimoda

Cei mai mulți dintre noi, atunci când ne gândim la o călătorie în Japonia, ne surâde luna aprilie, când extraordinarii cireșii japonezi (Sakura) îmbracă Țara Soarelui Răsare într-o minunată mantie roz. Ce se cunoaște mai puțin însă, e faptul că luna iunie ne oferă un motiv în plus de a poposi în țara de origine a hortensei. În prima lună de de vară, iubitorii ei poposesc pentru a vizita templele precum Yatadera (Nara), Hasedera și Meigetsuin (Kamakura), Mimurotoji (Uji), Hakusan și Fujinomori (Tokyo), Huis Ten Bosch (Nagasaki) și multe altele. Curțile acestor temple găzduiesc mii și în unele cazuri chiar zeci de mii de arbuști de hortensie, aranjate în trepte, ronduri și cascade.

Spre exemplu, templul Yatadera este gazdă iubitoare pentru peste 60 de specii de hortensie și 10.000 de arbuști. La doar o oră distanță de mers cu trenul din Tokyo, se g găsește Parcul Shimoda. Construit în preajma castelului Ushima (Shizuoka) și situat în apropierea golfului Shimoda, aici înfloresc peste 150.000 de hortensii. În plus, pe întreg parcursul lunii iunie, la Huis Ten Bosch în orașul Sasebo, regiunea Nagasaki, are loc Ajisai Maturi sau Festivalul Hortensiilor. Aici pot fi admirate peste 1250 de varietăți de hortensie!

Iar pentru că hortensiile din Japonia sunt tare departe, m-am gândit că o să vă placă câteva dintre buchetele cu hortensii de la Fabrica de buchete! 🙂

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici