„Arta, s-a zis, este cel mai scurt drum de la un om la altul. Probabil, tot ea este și cel mai scurt drum de la om la el însuși.” Aceste cuvinte minunat prinse împreună de Octavian Paler exprimă dorința echipei Iscodescu de a împărtăși cu voi, cititorii noștri, trăirile românilor frumoși și asumați. Români neobișnuiți cu celebritatea, dar care îndrăznesc să-și urmeze pasiunile și dau glas universului lor interior. Așadar, de aici și bucuria ca azi să publicăm articolul pictorului George Budai despre artă și adevărata fericire.
* * * Artă, creație și bucurie * * *
Fericirea este o stare emoțională ce conține o combinație de bucurie și mulțumire, de exaltare și confort asociate în diferite grade și, în funcție de educație, cu ceva material cum ar fi o casă mare, o mașina scumpă, mâncare din belșug, distracție, etc. Altfel spus, fericirea vine consumul de bine de care poate beneficia oricine. În acest caz însă, fericirea este temporară întrucât vine din exterior și se termină, când dorințele sunt satisfăcute. Oamenii din această categorie tind să revină la acel nivel de bază după ce și-au împlinit toate aceste dorințe și nevoi materiale. Se integrează astfel într-o comunitate, ca și când ar fi îndreptățiți să fie respectați pentru ce au dobândit. Au nevoie de societate și de o poziție în societate, care vine din nevoia de conviețuire cu semenii lor.
Adevarata fericire este cea care ține de spirit și este localizata in inimă. Acesta necesită o acceptare a vieții așa cum este. Altfel spus, o acceptare conștientă, firească și de durată, dată de natura lucrurilor, de iubire față de oameni și cei apropiați.
Adevărata fericire este asociată cu bucuria de a dărui, cu satisfacția împlinirii unei idei, a unui ideal, cu momentele euforice ale creației. Ține de necesități spirituale care se regăsesc dincolo de integrarea în societate și de recunoașterea poziției în societate. Fericit este cel care trăiește senzațiile de bucurie și fericire copleșit deopotrivă atunci când vizionează o operă de artă sau chiar o crează. La prima vedere lucruri fără importanță. Și, totuși, după o analiză atentă, lucruri fără de care omenirea nu ar mai exista, așa cum o știm astăzi.
De aici vine acea energie și dorința artistului de a împărtăși creația lui cu ceilalți. Satisfacția lucrului bine făcut, ce întrunește toate simțurile și sentimentele pe care artistul le înmănunchează în opera sa și le dăruiește cu bucuria inocentă a unui copil, atunci când invită în joaca sa alți copii. Acesta este motorul care mișcă întreg ansamblul de activități legate de viața artistului. Iată de ce, se poate afirma cu tărie că arta și fericirea sunt în mod miraculos și inevitabil interconectate.
Acestea au fost sentimentele mele atunci când în atelierul meu, așteptând cu răbdare curgerea molcomă a timpului care să usuce culorile acestei lucrări, am scris aceste rânduri.
Adevărata fericire – bucuria de a fi creator de frumos
Deseori uităm de propria noastră putere, acea putere de a fi creatorii propriei noastre vieți. Când îți asumi să manifești această putere magică, creația poartă amprenta tuturor trăirilor tale. Iată de ce, pe iubitorii de artă îi îndemnăm să viziteze blogul pictorului George Budai.
Trebuie să fim convinși că fiecare dintre noi avem acel talent înnăscut cu care ne-a înzestrat Dumnezeu. Este necesar însa să-l descoperim prin căutari și încercări la care nu ne-am fi gândit vreodată. El exista undeva în noi și dacă-l așteptam să apară fară să facem ceva s-ar putea să nu-l întâlnim niciodată. George Budai