Interviu cu Oana Silvia Filip – feminitate, carieră și experiențe personale

Dialog despre energia femină, intuiție, alegeri și modul în care toate acestea ne influențează viața.   

0

Mă număr printre acei oameni care cred cu tărie că în viața nimic nu este întâmplător: situațiile de viață cu care te confrunți, oamenii pe care-i întâlnești, cercul de prieteni, cariera pe care ți-o alegi etc. Acesta este și cazul primei mele întâlnirii cu Oana Silvia Filip, consilier de dezvoltare personală și terapeut. Am descoperit atunci un om frumos care a reușit cu naturalețe și fără efort sau intenție să mă surprindă prin modul în care privea viața. Pe scurt, din una în alta, am ajuns la un subiect care mi-a stârnit și mai mult interesul, mai exact energia feminină și legătura acesteia cu viața de business.

Deși ambele subiecte îmi erau cunoscute, până în acel moment, nu mă gândisem prea mult la conexiunea dintre cele două. Și, ca să fiu sinceră, m-a luat un pic prin surprindere momentul când am aflat că terapeuta Oana are o carieră de peste 20 de ani îndelung si meticulos construită.

Reclama

Mai curioasă din fire, am trecut în revistă doar câteva din temele abordate de studiile de leadership cu privire la diferența de gen în mediul organizațional.

feminitateAm să mă rezum la stereotipuri și de stiluri de conducere pentru că ele constituie punctul de plecare pentru interviul cu Oana Silvia Filip despre feminitate în business, energie femină și modul în care toate acestea modelează și influențează cariera și viața personală.

Stilul feminin este caracterizat de orientarea către oameni și dezvoltarea relaţiilor interpersonale. Pe de altă parte, stilul de conducere masculin se centrează către performanță, rezultate, structuri și atingerea obiectivelor. Punctul de plecare al acestor stiluri în constituie stereotipurilor culturale pe care folosim mai mult sau mai puțin conștient. Bărbaţi sunt raționali, competenţi şi asertivi, în timp ce femeile sunt empatice, intuitive, expresive, mai atente și răbdătoare.

De ce vorbim despre feminitate și viața de business?

Prezenţa femeilor în mediul de afaceri din România este tot mai puternică, iar argumentele vorbesc în cifre:

  • Una din patru românce este antreprenor, ceea ce reprezintă o rată foarte bună față de alte țări europene; la finalul lunii iulie 2019, conform ONRC, se înregistrau peste 1,4 milioane de asociate sau acţionare în cele aproximativ 968.000 de companii din ţara noastră (sursă: StartUp Cafe)
  • România ocupă locul 9 în lume la antreprenoriat feminin; altfel spus, în 2019 28,9% dintre afacerile din țară sunt deținute de femei, anul trecut însă România se afla pe locul 13 (sursă: Mastercard Index of Women Entrepreneurs)
  • Aproape 40% din posturile de manager din ţară sunt ocupate de femei, ușor peste media Uniunii Europene.

Iar, pentru că cifrele merită însoțite de exemple, am să vă reamintesc că în lunile care au trecut ați avut ocazia să urmăriți câteva dintre poveștile antreprenoarelor de succes și femeilor românce care fac diferența în comunitatea lor: Iuliana Barbu (Farmacia Naturii), Majda Aboulumosha (Majda Cheescake), Roxana Pistolea (Lawrelai), Mihaela Chilian (Domnițe cu Altițe), Iraida Florea (Hyperborean Folklore) și Silvia Pencu.

Așadar, cifre încurajatoare și multe reușite pentru femeile românce cu inițiativă antreprenorială! Dar, pentru că există și un dar, nu puține sunt și provocările cu care se confruntă.

Zoe fi barbată!

Altfel spus, e evident că pentru femei realizările și performanțele de business pot veni la pachet cu unele riscuri. Nu mă refer aici doar la relația de cuplu și viața de familie. Mă refer în mod special la îndepărtarea femeilor de ceea ce reprezintă cu adevărat energia feminină.

Crescută într-o cultură patriarhală, femeia zilelor noastre se formează sub modelul “Zoe fi barbată!” … și, cum spune și Oana:

Învățăm să fim logice, analitice, competitive, să ne controlăm emoțiile și simțirile, adica să nu le manifestăm. Învățam că bunătatea, cooperarea, flexibilitatea, chiar și iubirea sunt aspect ale slăbiciunii noastre. Vrem nu vrem, învățăm să folosim atributele masculine și uneori ajungem să fim mai mult bărbate decât femei. Toate rolurile pe care le jucam în aceasta viață ca femei sunt alterare de suveranitatea emisferei stângi a creierului – ordine, programare, linearitate, consecventa, etc.

În plus, nu cred că vă sunt total străine articolele care vorbesc despre faptul că femeia modernă și-a “pierdut feminitatea“, că nu mai știe să fie femeie. Și, nu pot să nu menționez și studiile care demonstrează inversarea rolurilor între bărbaţi şi femei. Altfel spus, identifică tendința de masculinizare a femeilor, în special a acelora care ajung în funcţii de putere, și de efeminizare a bărbaților.

Departe de mine gândul că femeia trebuie să stea la cratiță și bărbatul la muncă! La fel de departe este și gândul că a trăi asumându-ți o astfel de situație de viață este greșit. Fiecare dintre noi știm, sau cel puțin ar trebui, ce vrem sau nu să ne asumăm.

Și care este soluția? Echilibrul …

Această schimbare de paradigmă despre care vorbeam mai devreme este însoțită de o alta care se face simțită de ani buni în teoriile despre leadership-ul autentic și holistic. Rezumându-le într-un mod poate chiar un pic extremist, flexibilitatea, cooperarea, inițiativa, creativitatea, mentoratul sunt valorile care se caută și se dezvoltă mai mult ca niciodată. Așa cum foarte clar ne explică Oana Silvia Filip,

Aceste valori sunt în mare preponderent feminine. Ca să poți să le implementezi ai nevoie să știi să-ți accesezi propriul aspect feminin. Energia feminină în business aduce schimbarea și ea în sine este schimbare. Practic suntem obligate să scoatem la lumină aceste parți din noi. Pentru femei este mai ușor pentru că ele dețin în mod nativ aceste valori și le sunt foarte usor accesibile. Trebuie doar să-ți permiți ca ele să se manifeste. Pentru barbați ele pot însă constitui o mare provocare deoarece acestea aparțin unei zone profund reprimate din interiorul lor.

Nu știu dacă „femeile sunt de pe Venus, iar bărbații de pe Marte”, dar ce știu însă este că suntem construiți de la natură diferit; că depotrivă a fi femeie sau bărbat are anumite beneficii și dezavantaje. Mai știu, la fel de bine ca și voi, că acest context social uneori bulversant în care trăim este extrem de diferit față de cel al momentului în care am apărut. Și da, lucrurile evoluează! Schimbările sunt necesare, dar nu prin sacrificiul propriei noastre identițăți ca ființă, ca ceea ce suntem, femeie sau bărbat.

Iar dacă azi, până și știința arată că „avem o problemă”, atunci poate că ar fi bine s-o conștientizăm, s-o acceptăm fără a da vina, și să ne străduim să restabilim un echilibru.

Felul în care o face sau nu fiecare dintre noi ține de alegeri personale.

P.S. Urmăriți aici călătoria personală pe care Oana Silvia Filip a parcurs-o de la femeia de business care lucra pentru o mare corporație la cea de terapeut și consilier de dezvoltare personală. Iar, pe cititoarelor noastre preocupate de starea lor de bine, de evoluție personală, le recomand să citească articolele Oanei despre feminitate.

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici