AutoVortex, Echipa Națională de Robotică a României câștigă din nou! A obținut locul I la Campionatul Internațional de Robotică RoboRAVE 2020 din Australia și s-a calificat la Campionatul Mondial de Robotică din Japonia 2021.
Felicitări, profesorului Ionuț Valentin Panea, mentorului echipei Mihai Bălașa și tinerilor campioni bucureșteni: Dimitrie Cudrici Dimitrie (Lic. Tudor Vianu), Ana Lipianu (Colegiul Sf. Sava), Carina Grec (Școala Centrală), Catrinel Amariei (Lic. Mihai Viteazul) și Cătălina Costache.
RoboRAVE – campionat de robotică la distanță
Competiția RoboRAVE Aaustralia 2020 a avut loc pe 20 septembrie la „University of the Sunshine Coast” în Brisbane, Australia. Echipa AutoVortex a concurat în cadrul secțiunii de roboți de categorie grea Megabot Pro cu două divizii: AutoVortex NuclearElectrica și AutoVortex FanCourier, unde a reușit să obțină cel mai mare punctaj.
Închiderea granițelor continentului Australian pentru vizitatori, a forțat organizatorii RoboRAVE Australia 2020 să mute competiția în mediul online. Iată de ce, echipa AutoVortex și-a amenajat terenul de competiție la hub-ul de robotică din cadrul Politehnicii București. De aici membrii echipei au urmărit transmisiunea live și au pornit roboții în timpul nopții de la distanță pentru juriul internațional.
RoboRAVE este un program educațional care se adresează tinerilor și profesorilor care doresc să dezvolte diverse abilități (design, producție, programare) necesare pentru a construi roboți capabili să execute diverse activități. Povestea RoboRAVE a început în 2001 în Mexic, unde 25 de liceeni și 3 profesori s-au întrecut la RoboRAVE New Mexico. De atunci periodic sunt organizate competiții online și offline RoboRAVE în diverse țări de mapamond. În 2019 și 2020, RoboRAVE a lansat programe online precum RoboSensei and RoboRAVE Online, cu scopul declarat de a face RoboRAVE accesible copiilor de pretutindeni.
Creativitate și inovație românească
Roboții prezentați la RoboRAVE de echipa AutoVortex au fost construiți și programați în Java de copiii de liceu. Aceștia au funcționat în mod exclusiv autonom prin îndeplinirea unor misiuni complexe de identificare a unor bile, de depozitare a lor în recipiente speciale și de ridicare pe ele.
Soluția câștigătoare dată de echipă a fost implementarea unui algoritm inovator complex de programare de tip Pure Pursuit, folosit cu precădere de către tehnologia mașinilor autonome și de armată pentru ghidarea rachetelor de luptă. Astfel, tinerii creativi ai robotici românești au evitat programarea clasică pe baza senzorilor de distanță, de culoare sau de lumină pentru a urmări o linie albă pe fundal închis la culoare și au reușit cu succes folosirea encoderelor pasive foarte precise.
Roboții au fost construiți fizic în ultimul moment, fiind proiectați 3D și parametrii testați virtual în prealabil. De asemenea, Echipa Națională de Robotică a României a folosit și tehnologia de imprimare 3D a unor piese pe care nu le puteau achiziționa direct, fiind mult prea complexe. Au folosit pe robot și anumite componente, care au fost prelucrate în mod tradițional la strung, prin ajutorul oferit de mentorul echipei, domnul Mihai Bălașa.
Evy, o nouă reușită Autovortex!
Iar, dacă vă imaginați că în vacanță acești tineri extraordinari au stat degeaba, vă spunem noi că nu! Echipa AutoVortex a lucrat în continuare la dezvoltarea roboților umanoizi și astfel s-a născut EVY. Acesta este primul robot umanoid recepționer care-și va face în curând apariția într-un restaurant din Ciorogârla.
Despre reușitele echipei AutoVortex, Iscodeștii au mai scris și sperăm că vom avea și alte ocazii în viitor. Pe scurt însă, vrem să vă reamintim:
- Martie 2020 — echipa Autovortex construit primul robot medical românesc botezat Sorana pentru a putea fi folosit în spitale, pe care l-au oferit gratuit autorităților din România. Din păcate, autoritățile cotactate au ignorat această inițiativă.
- Februarie 2020 — Echipa Națională de Robotică a României AutoVortex a obținut o victorie răsunătoare în Rusia, clasându-se pe locul 1 la Campionatul Internațional de Robotică din Krasnoyarsk.
- Martie2019 – Un dialog altfel cu nativii digitali de la AutoVortex și un interviu realizat de Silvia Pencu cu Ionuț Valentin Panea, profesorul care formează campioni
- Ianuarie 2019 – AutoVortex România – locul I la Campionatul de Robotică din Coreea de Sud
AutoVortex caută viitorii campioni!
Momentan echipa AutoVortex recrutează noi tineri pasionați de robotică și tehnologie, mai exact copii care au împlinit vârsta de 12 ani. Nu trebuie să aibă experiență în inginerie, tehnologie sau programare, ci doar dorință de învațare. Aceștia vor fi luați de la 0, pregătiți și organizați în echipe mai mici, iar după un timp vor susține un test din manualul unui joc. Cei pasionați și doritori să se alăture Echipei AutoVortex, pot să se înscrie acum pentru selecție:
Formular de înscriere @ AutoVortex
Urmăriți contul AutoVortex @ Facebook și Instagram pentru că în curând echipa AutoVortex va veni cu mai multe detalii pe această temă.
În plus, au început pregătiri intense pentru a identifica noi parteneri din mediul de afaceri care doresc să susțină activitatea de cercetare și eforturile unei echipe de tineri extrem de pasionați și ambițioși.
După cum poate vă imaginați, tot ce-și doresc este un nou sezon plin de reușite și să înalțe tricolorul de cât mai multe ori pe podium pe locul 1.
Un gând despre încurajare și viitor
Noi, Iscodeștii, credem cu tărie că România are oamenii extraordinarii și talentați, așa cum sunt tinerii roboticieni de la AutoVortex, antreprenorii de la LegalShapers, inventivii Denis Tudor sau Cornel Amariei, sau chitarista Ana Maria Iordache. Reușitele lor ne hrănesc speranța unui viitor mai frumos, mai generos cu noi toți. Tot ce trebuie să facem ca fiecare în felul său să acționeze în această direcție. Un gest oricât de mic, fiecare cuvânt de încurajare, o veste bună contează, toate contează! Asumate și înfăptuite cu consecvență, altruism, și poate chiar curaj uneori, și comunicate astfel încât să ajungă la cât mai mulți, toate acestea se constituie într-o resursă capabilă să aducă schimbări profunde și pozitive.
Parafrazându-l pe Albert Camus, am să mai adaug acestor gânduri „iscodeșciene” un singur lucru. Adevărata bucurie de a trăi frumos se măsoară și-n generozitate de a privi în viitor, dăruind tot ce avem mai bun în prezent.