fbpx
Acasă Jos Pălăria! Afaceri Cornel Amariei — inventatorul ochelarilor .lumen pentru nevăzători

Cornel Amariei — inventatorul ochelarilor .lumen pentru nevăzători

0
Cornel Amariei — inventatorul ochelarilor .lumen pentru nevăzători
Cornel Amariei - inventatorul ochelarilor .lumen pentru nevăzători

Astăzi vreau să vă povestesc despre Cornel Amariei, un om de-a dreptul extraordinar și care la doar 25 de ani are toate motivele să fie încântat de ceea ce a realizat. De mai bine de 2 ani este Head of Innovation în cadrul Continental Automotive din Germania. În 2016 a fost nominalizat în topul topul Forbes 30 under 30 Europe, iar Lumen, ochelarii pentru nevăzători, i-am adus notorietate în întreaga lume. Azi are la activ peste 50 de invenții. Cu modestie și amuzament, ne-a povestit câteva detalii despre omul ce se află de fapt în spatelele acestei povești de succes. Vă invit să descoperim împreună cine este de fapt Cornel, și cum a ajuns să fie pasionat nu numai de inginerie, ci și de muzică.

Un zâmbet mie, un zâmbet celorlalți

Cornel Amariei s-a născut într-o familie în care ambii părinți au handicap locomotor, ceea ce l-a făcut să devină din cale afară de curios. Și conform spuselor lui,

curiozitatea aceasta este tot ce ai nevoie ca să ajungi la diversitate, iar diversitatea este tot ce ai nevoie să ajungi la creativitate și, într-un final, creativitatea este tot ce ai nevoie ca să ajungi la inovație.

Încă de mic era pasionat de construirea vapoarelor din LEGO, care așa cum îi place lui Cornel să spună, îi aduceau un zâmbet. Zâmbet care pe parcurs l-a inspirat să creeze lucruri ce aduc zâmbete și altor persoane:

Nu am știut ce vreau să fac exact, doar am știut că vreau să creez. Și mă bucur acum că pot creea zeci, sute de lucruri ce ajută, într-un final. Cu anii, vor fi vizibile.

Printre cei ce l-au inspirat de-a lungul anilor, în mod negreșit în fruntea listei se află părinții acestuia, care l-au învățat ce înseamnă ambiția, determinarea și munca până la 14 ore pe zi, indiferent de situație. Printre alte figuri marcante, se numără Dieter Rams, care l-a inspirat pe Cornel în materie de design, Jon Bon Jovi în muzică și Steve Jobs, datorită mantrelor motivaționale.

Primul robot – căutatorul victimelor cutremurelor

Vorbind despre prima lui inveție, Cornel ne-a spus povestea primul său robot, creat în căminul liceului International Computer High School of Bucharest. Deși avea foarte puțini bani de buzunar, acesta îi folosea pentru a cumpăra componentele necesare construirii robotului:

Ceea ce am construit a fost un robot menit să fie trimis în dărâmăturile de după un cutremur, cu scopul de a identifica victime. Avea o cameră cu “night vision”, senzori de gaze pentru a detecta scurgerile, era wireless, chiar funcționa foarte bine.

Împreună cu colegii de internat, Cornel a și testat robotul, dar nu în mediul pentru care era construit:

Internatul ICHB la acea vreme avea o regulă simplă: la etajul 3 stăteau băieții, la etajul 1 stăteau fetele, și sub nici o formă nu aveau voie băieți la fete sau vice-versa. Dar nimeni nu a spus nimic despre un robot. Așa că într-o seară, împreună cu o grămadă de colegi din căminul băieților, am pus robotul la intrare pe holul fetelor, ne-am întors la mine în cameră, ne-am asamblat într-un amfiteatru în spatele laptopului meu de unde controlam robotul, și am explorat căminul fetelor. Asta făceam eu cu invențile mele la 14 ani. (râzând).

20 de proiecte de cercetare

Cornel Amariei
Cornel Amariei

În prezent Cornel Amariei conduce în jur de 20 de proiecte de cercetare, anteprenoriale sau de design, pe care acesta le-a categorisit în trei direcții majore: ajutarea persoanelor cu handicap, mobilitatea viitorului și construcții sustenabile. Acestor direcții, li se mai adaugă și antreprenoriat și educație, acesta mărturisindu-ne că are foarte multe interese.

Din motive de confidențialitate, Cornel nu a putut să ne dezvăluie informații cu privire la detaliile invențiilor la care lucrează în prezent împreună cu echipa sa. Cu toate acestea, ne-a dezvăluit că acestea variază de la condus autonom, senzori avansați, până la la sisteme de asistență pentru persoane cu handicap etc. În puține cuvinte unde văd o problemă încerc să vin cu o soluție.”

Ochelarii .lumen pentru nevăzători

Cornel ne-a mărturisit că ideea ochelarilor pentru nevăzători a apărut accidental, în timpul unei conversații. În urma cercetării, a aflat că sunt 40 de milioane de oameni cu deficit major de vedere, dar nicio soluție scalabilă: A fost suficient încât să ne facă pe noi, oamenii creativi, să creăm.”

Pentru a înțelege cum ar funcționa mai exact acești ochelari, l-am întrebat pe Cornel mai multe detalii despre mecanismul ce stă la baza .lumen.

Vederea umană are ca scop principal nu să vadă culori, nu să vadă forme atât de mult, ci să vadă distanța. Odată ce pierzi vederea îți pierzi capabilitatea de a înțelege caracteristicile spațiale ale mediului înconjurător. Am început cu această premisă să dezvoltăm un sistem ce poate asista în recunoașterea mediului.

Cu această premisă stabilită, .lumen a fost dezvoltat în trei etape principale de funcționare. În primă instanță se efectuează scanarea tridimensională a mediului înconjurător pentru analizarea distanțelor dintre obiecte, dimensiunea acestora, cât și viteza și direcția de deplasare. În următoarea etapă are loc procesarea informațiilor și informarea utilizatorului, pentru ca într-un final, în a treia etapă, să se realizeze feedback-ul, caracteristicile spațiale ale mediului fiind reprezentate prin impulsuri pe frunte. Cu toate acestea, ochelarii nu sunt încă gata să fie lansați pe piață. Conform spuselor lui Cornel

sistemul senzorial este foarte sensibil la mediu – dacă plouă, dacă ninge dacă e prea mult soare – toate acestea pot genera erori majore. Tehnologia senzorială abia acum permite să trecem de o exactitate de 90% și cum atingem 99%, o să fim gata să îl lansăm pe piață.

Omul-cameleon

Vorbind cu Cornel despre creație, în mod inevitabil ne-am îndreptat atenția și în direcția blocajelor. Cu optimism, acesta ne-a mărturisit că diversitatea este cheia:

sunt cunoscut pentru inginerie și științe, dar fac foarte multe lucruri în stânga și în dreapta. De fapt de acolo vine inovația, din a lua ceva din stânga și ceva din dreapta si a le pune împreună pentru prima dată. Lucruri simple. Însă, viața academică și cea industrială te învață să te uiți într-o singură direcție, să te focusezi.

Cornel Amariei
Cornel Amariei

Am descoperit așadar că acesta iubește nu numai ingineria, dar și muzica, știind să cânte la patru instrumente. Cu două dintre acestea având la prezent în jur de 50-60 de concerte: „Am avut norocul, în special în facultate, să practic această pasiune. Zeci de concerte, unele chiar în fața a 3000 de oameni. Îmi place să cânt. Îmi aduce imediat un zâmbet.”

Pe lângă muzică, omul-cameleon, așa cum îmi place să îl numesc, a început și școala de aviație, școala de scafandru, timp în care studiează și design industrial. Printre nenumăratele lui pasiuni se numără totodată și călătoritul în lume. Cornel este de părere că toate acestea “te ajută enorm, deoarece îți oferă surse infinite de inspirație.” Ba mai mult de atât, dobândirea unei perspective largi duce la o vedere de ansamblu constructivă:

când mă lovesc de o problemă nu o mai intepretez dintr-un singur unghi, cel ingineresc, ci și dintr-un unghi artistic și poate cu un filtru bun bazat pe experiențele trecute.

Fă ceea ce iubești!

Cornel a urmat studiile de licență la Universitatea Jacobs, din Bremen, dar cu toate acestea a ales să pună în practică cele învățate în România:

În 2018 sunt mândru să spun că am petrecut puțin peste 50% în România, pentru prima dată în 7 ani de zile. Recomand oricărei persoane să locuiască o vreme în afara țării, într-un mediu, cultură și limbă complet nouă. Te dezvoltă enorm. Și mai recomand să se și întoarcă și să aducă cu ei lecțiile bune învățate.

La finalul interviului, întrebându-l pe Cornel care este sfatul pe care ni l-ar oferi, acesta ne-a vorbit atât despre necesitatea eșecului, cât și despre importanța pasiunii:

Suntem învățați să mergem înainte, să nu ne lovim prea mult de pereți, să facem lucrurile așa cum trebuie făcute. Nici unul dintre aceste lucruri nu o să te ducă la adevăratul potențial pe care îl ai. Pune la îndoială orice consideri că este standard. Găsește ce iubești și fă-l. Dacă nu l-ai găsit, caută în continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.