Antreprenorii de la Legal Shapers – cum vor să transforme piața globală de asistență juridică pentru turiști

M-am străduit "să iscodesc de bine" și am reușit să stau de vorbă cu Roxana Pistolea despre antreprenoriat, inovație și Lawrelai, primul consilier juridic de călătorii.

0
Legal Shapers
Legal Shapers, echipa care a creat aplicația Lawrelai

Acum ceva vreme Cornel Amariei, inventatorul ochelarilor .lumen pentru nevăzători, ne spunea că acolo unde există o problemă, se cere găsită o rezolvare. Astfel se nasc invențiile și se pot transforma în mod fundamental industriile. Tot din dorința de a găsi o soluție s-a născut și Lawrelai, primul consilier juridic de călătorii, inițiativă antreprenorială a echipei Legal Shapers.

Roxana Pitolea
Roxana Pistolea, Legal Shapers

Așa cum v-am relatat anterior aceasta a reprezentat România cu succes în finala competiției Global Legal Hackathon din New York pe 4 mai 2019. Cum echipa Iscodescu.ro și-a propus să dea un alt sens verbului „a iscodi”, nu m-am mulțumit doar cu o știre! M-am străduit „să iscodesc de bine” și am reușit să stau de vorbă cu Roxana Pistolea (CEO). Ea a fost purtătoare de cuvânt a echipei Legal Shapers pe care o formează împreună cu Roxana Mihaela Catea (CLO), Tudor Colțan (CMO), Eduard Mirică (CFO) și Petruș Bălașa (CTO).

Reclama

Lawrelai, expertul juridic al turiștilor

Pentru început să vedem care e problema! Conform spuselor echipei, „numărul anual al turiștilor la nivel global este de 1.4 miliarde și crește”. La o așa piață globală, nu e de mirare că lipsa informării cu privire la cadrul juridic al țării în care se află turiștii poate duce la apariția multor probleme legale. În multe cazuri, necunoașterea sistemului de drept local poate avea consecințe grave. 

Lawrelai, prescurtare pentru „Law related AI”, este un chatbot ce va fi ușor accesibil turiștilor prin Facebook Messenger, răspunzându-le la întrebări în timp real. De asemenea, pentru cazuri speciale și întrebări mai complexe, contra-cost se va putea intra în contact direct cu un consilier juridic, care va oferi informațiile necesare în limba utilizatorului.

Lawrelai va sprijini utilizatorul aflat în orice colț al lumii, la orice oră, cu răspunsuri juridice gratuite la cele mai comune probleme întâlnite în respectivul sistem de drept, pentru că, deși nu poți cunoaște sistemele de drept, inevitabil te lovești de regulile societății în care îți petreci vacanța.

Lawrelai se găsește în faza Beta de dezvoltare, dar cu finanțarea necesară prototipul va putea fi lansat în 6 luni. Prima țară în care va fi lansată este Thailanda, iar în următorii 2 ani vor urma alte patru țări. Mai mult de atât, echipa Legal Shapers ia în calcul și crearea unei aplicații mobile, fiind totodată deschiși posibilităților de colaborare cu programatori pe a căror site-uri să își integreze soluția.

Perseverență și muncă de echipă

În pofida joburilor solicitante și a muncii asidue de a dezvolta proiectul în numai două luni, cei cinci antreprenori români au demonstrat nu numai că România are un potențial deosebit în domeniul inovației, dar și că știu să funcționeze ca o adevărată echipă. 

avocații și specialiștii IT români nu sunt doar foarte buni profesioniști, ci au puterea de a colabora într-o echipă și de a genera inovație […] prin crearea unui proiect cu impact global. 

La Marea Finală din New York, în competiție cu echipe ale căror membri provin fie de la case faimoase de avocatură, fie din tech hub-uri celebre, echipa lor nu s-a lăsat deloc descurajată. Comparativ cu țări precum SUA sau China, România are mai mulți specialiști IT per capita, dar suferă la capitolul curaj, a declarat Roxana Pistolea:

În opinia noastră, rezultatele inovatoare sunt mai rare în România, din cauză că oamenii nu își asumă riscuri. Există o teamă de risc, care ține de cultura românească. În alte țări este încurajată gândirea laterală, respectiv depășirea tiparelor limitative ale gândirii logice, precum și spiritul antreprenorial.

Deși în alte state există deja avocați-roboți, judecători-roboți, noi încă suntem în urmă chiar și din punct de vedere al dosarului electronic, care încă nu este implementat integral la nivel național. Este necesar ca tehnologia să fie integrată în domeniul legal, pentru a facilita procesarea informațiilor, în special „în cazul zonelor cu volum mare de procesare de date, unde Big Data și Inteligența Artificială sunt foarte eficiente, în zona de vizualizare de legături între documente și referințe, în zona de generare de documente etc.”

Echipa Legal Shapers
Premiul I la Global Legal Hackathon, New York

Talent și antreprenoriat românesc

Creatorii Lawrelai sunt de părere că talentul și potențialul există în România, dar acestea ar trebui să fie încurajate pentru a se manifesta cu succes. Din perspectiva lor, antreprenoriatul românesc are șanse de reușită, dar e nevoie de perseverență, sprijin și ceva mai mult curaj, asumare. Am întrebat-o pe Roxana ce consideră că ar avea mai mare nevoie antreprenoriatul românesc. Iată ce mi-a răspuns direct și la obiect: 

mentalitatea de a încuraja gândirea laterală, out-of-the-box, curajul de asumare a riscurilor, precum și implementarea timpurie a unui sistem de recompensare a oamenilor, bazat pe meritocrație.

Jos pălăria, Legal Shapers!

Deși contextul românesc nu oferă întotdeauna condiții optime antreprenorilor cu idei îndrăznețe, echipa Legal Shapers nu s-a lăsat descurajată. La un ison, creatorii Lawrelai încurajează tinerii să nu se teamă să-și asume riscuri. Teama de a încerca, au punctat ei, prin glasul Roxanei Pistolea, aduce doar „stagnare”, sau, în cel mai bun caz, „o creștere lentă”.

Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că atunci când ești mânat de ambiție, depui efort susținut și ai încredere în potențialul tău, cel mai probabil vei reuși să-ți îndeplinești țelul, oricât de măreț pare.

Un lucru este clar! Legal Shapers a deschis drumul startup-urilor românești în zona Legal Tech, iar Lawrelai are toate șansele să transforme piața globală de asistență juridică pentru turiști. Așadar, nu-mi rămâne decât să le urez succes și să spun în stil iscodescian, JOS PĂLĂRIA!

P.S. M-am bucurat să aflu că recent Baroul București a declarat oficial că sprijină implementarea proiectului Lawrelai și îndeamnă avocații interesați să colaboreze cu echipa Legal Shapers. 

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici