Porumbacu de Sus

Motive întemeiate pentru care să-ți faci timp să petreci câteva zile printre sătenii de aici, bucurându-te de o atmosferă primitoare, peisaje frumoase și tradiții românești.

0
Munții Făgăraș
Când Munții Făgăraș se oglindesc în apa Oltului

Astăzi am să vă povestesc despre Porumbacu de Sus, un loc unde am avut ocazia să petrec multe zile frumoase alături de oamenii dragi. E un loc cu care putem să ne mândrim, situat în Mărginimea Sibiului, la aproape 40 de kilomentrii de Sibiu, pe drumul ce duce spre Brasov și la poalele celui de al doilea vârf al Carpaților, Negoiu (2535 m).

În Porumbacu de Sus încă mai poți admira duminica la biserică portul popular al celor ce vin să se roage. Aici mai poți bea o cană cu lapte proaspăt. Mai poți zăbovi lângă un cioban servind puțină brânză de oaie. Te poți bucura de natură și de ulițele satului, așa cum puțini dintre noi am avut parte în copilărie.

Reclama

Porumbacu de Sus

De cum intrați în localitate o să vedeți case tradiționale, bine întreținute, cu oameni zâmbitori. Iar, dacă te uiți cu atenție în curți, o să observi că sunt și foarte gospodari. Eu am avut norocul să-i cunosc pe cei de aici preț de câteva săptămâni. Primarul Strava, Coli, Nea Pavel ciobanul, Dana, Cipi, Tibi, Liviu, Mirela și multi alți localnici binevoitori, mi-au arătat că Porumbacu de Sus are cam tot ce îți dorești pentru un sejur perfect. Trebuie să adaug și faptul că am avut șansa să împart această experiență cu familia, dar și cu un grup de prieteni foarte dragi.

Am nimerit în perioada Paștelui și primul lucru care m-a surprins plăcut a fost ținuta fetelor din noaptea de Înviere. Purtau costume populare vechi. Portul popular este la mare preț aici, aproape toți locuitorii au în șifoniere, puse bine, la păstrare, câteva ii și cel putin un costum popular complet. Am avut posibilitatea să admir costumele și la un eveniment care i-a strâns pe toți în mijlocul satului. Am văzut ii făcute cu 100 de ani în urmă, femei cu drapelul la brâu și bărbați mândrii de portul lor negru și sobru. Iubitorilor de ii, le dau și-un pont! Dacă întrebați, încă mai puteți găsi pe la unii, pe la alții, câte o ie veche de vânzare.

Ce ai de văzut și făcut în Porumbacu de Sus

Pe langă drumețiile spre cabana sau Vârful Negoiu, în zona mai sunt câteva locuri interesante de vizitat. Pozele vorbesc de la sine, dar merită să aflați căteva lucruri despre aceste locuri minunate. 

Castelul de Lut de pe Valea Zânelor

Cea mai cunoscută destinație e Castelul de Lut de pe Valea Zânelor. E construit de un om care s-a saturat de București și care și-a urmat un vis mai vechi. Răzvan, Răzvan Vasile, proprietarul castelului, mi-a povestit că nu a fost ușor să-l construiască fiindcă, pe lângă arhitectura deosebită, a folosit doar materiale naturale. Este un loc unde sigur copiii o sa se simtă ca-n povești, iar adulții, o să se bucure de câteva poze superbe și de un ceai cald sorbit pe marginea râului de lângă castel. Din păcate, deși are 10 camere, în castel nu se poate dormi. Dar, o să revin mai târziu cu cateva recomandări și pentru cazare în zonă.

Cascada Șerbota

Puteți să mergeți în drumeție până la Cascada Șerbota, despre care se spune că ar fi cea mai frumoasă cădere de apă din Făgăraș. Cu aproximativ 15-20 minute înainte de a ajunge la cabana Negoiu se desprinde spre dreapta o potecă marcată care-ți indică drumul spre cascada Şerbota. O puteți admira pe săturate și face poze câte vreți! 

Drumeții, vizite la stână și off-road

Dacă nu doriți să mergeți prea mult, plimbați-vă până la stână să vedeți cum se face brânza. Atenție, însă, la câinii ciobanilor care știu să-și facă treaba foarte bine!

Puteți face și plimbări scurte prin sat admirând pitorescul caselor de aici. Pasionații de fotografie, sigur nu vor fi dezamăgiți. Iar, doritorii de adrenalină găsesc în pădurile de pe lângă sat, locuri bune pentru experiențe off-roud cu motociclete, ATV-uri sau chiar cu biciclete.

Meșteșuguri și îndeletniciri tradiționale

Mai puteți să rugați localnicii să vă îndrume către femeile care mai au război de țesut și să învățați să-l folosiți.

Dacă vreți să cunoașteți mai multe despre unele îndeletniciri tradiționale, cum ar fi pictura pe lemn, vă recomand să poposiți la pensiunea Casa de sub Șipote. Proprietarii acesteia, Mirela și Liviu, au multe să vă povestească despre obiceiurile care se mai păstrează în zonă. Au chiar și o colecție faină de vase de ceramică expusă în pensiune. În plus, puteți înnopta la pensiune, și sigur o să vă placă mâncarea românească și de-a dreptul savuroasă. 

Delta Oltului

Tot în aproapiere de Porumbacu, există o zonă în care nu știu dacă este deschisă publicului larg, dar merită să o menționez fiindcă locul este incredibil. Undeva lânga barajul din satul vecin, Oltul formeaza un fel de deltă în care munții se oglindesc în apă. E o imagine demnă de o reclamă la cea mai cristalină și proaspătă ca apă minerală! Aviz publicitarilor! Pozele de mai jos cred că vorbesc de la sine!

Palatul Brukenthal din Avrig

Nu departe de Porumbacu de sus, în Avrig, se află celebrul palat-resedință de vară al fostului guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal.

Palatul Brukenthal din Avrig a fost construit în stil baroc, în secolul al XVIII-lea, după modelul palatului Schonbrunn din Viena. Din păcate, palatul se află într-un grad avansat de degradare, fiind renovate doar anexele și grădinile palatului. Chiar și așa, datorită grădinii și priveliștii minunate, locul încă emoționează vizitatorii și atrage obiectivul oricărui aparat foto.

Dacă doriți să vă plimbați cu caii prin pădurile din jur, o puteți face tot în zona Avrigului. Aici sunt vreo două pensiuni mari (Ghiocelul și Ferma Brândușa), care au și cai și însoțitori pregătiți să vă însoțească. Iar, la Poiana Neamțului, puteți vizita și ferma de cerbi.

Unde ne cazăm în Porumbacu de Sus

Vă recomand să vă cazați în Porumbacu de Sus, fiindcă liniștea satului, cerul plin de stele și focul care arde în curte pregătind un ceaun (carne gătita în ceaun, cu sos de roșii, boia și alte condimente), vă vor face serile de neuitat.

Sunt câteva pensiuni în Porumbacu de Sus, care au facilitați care mai de care mai surprinzătoare:

  • La Nr. 295 ai parte de confort într-o casă tradițională, plină de obiecte populare; sau poți opta pentru confortul oferit de căsuța din copac;  
  • La Curtea Porumbăceana și Casa din Prund sunt două locații unde elementele tradiționale și rustice se regăsesc la tot pasul;
  • La Bradul Înalt copiii sigur se vor bucura de tiroliană, de salteaua elastică și de piscină. Ai mei năzdrăvani nu au apucat să încerce piscina, fiindcă am prins o vreme destul de rece.

Mai sunt și alte variante de cazare la localnici primitori, gospodari și dornici de a omeni așa cum se cuvine vizitatorii: proprietarii pensiunii Coly sau Cipi. Îi puteți întreba pe sătenii de Cipi sau de Coli și vă vor direcționa ei cum să ajungeți la el.

Ce îmi place la Porumbacu de Sus?

Îmi plac oamenii de aici și faptul că se străduiesc din răsputeri să păstreze autenticitatea locului! Ce nu-mi place? Că nu se alocă mai mulți bani în promovarea acestei zone și că încă mulți vizitatori nu au învățat să nu lase mizerie în urmă.

Și, am să-mi închei povestea despre Porumbacu de Sus, citând-o pe Andreea Esca, care și-a petrecut anii copilăriei pe aceste meleaguri, bunicul ei patern fiind originar din Porumbacu. Mesajul său transmis cu ocazia participării la sărbătoarea „Fiii satului Porumbacu de Sus” merită dat mai departe pentru că este valabil pentru toate comorile sătești răsfirate  pe pământul românesc și de cele mai multe ori uitate:

”Nu ştiu cum să fac să le spun oamenilor că sunt atât de bogaţi prin tradiţia pe care o au încât trebuie doar s-o păstreze. Nu vrem ca cineva să aducă oraşul la ţară! Că de aia vin oamenii la ţară, să vadă tradiţie, să regăsească ceva. Nu poţi să regăseşti ceva, dacă vii şi găseşti nişte lucruri noi, care nu au nicio legătură cu locul acesta. Trebuie să păstraţi ce aveţi, trebuie să încercaţi să refaceţi ceea ce aţi avut. Sigur, cu confortul de rigoare, dar nu schimbând complet felul în care arată, că e păcat. Sunteţi aşa de bogaţi, trăiţi în fiecare zi înt-un loc atât de bogat, pe care trebuie să-l preţuiţi şi, cu siguranţă, pe termen lung, va fi un şi mai mare câştig pentru toţi. Haideţi să păstrăm ce avem!!”  

 

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici