Mazărea — verde, bună și ușor de preparat

Provenind din Asia Mijlocie, mazărea şi-a făcut apariţia pe masa de la curtea lui Ludovic al XIV-lea (1638-1715). Cu toate acestea, ea lasă mai puţine urme în istoria alimentaţiei decât celelalte leguminoase.

0
mazărea

Aventura noastră în lumea leguminoaselor fabuloase a început cu fasolea cea mult adorată pe plaiurile miortice și a continuat cu lintea, prima legumă menționată în Biblie. Astăzi vă voi povesti câte ceva despre mazăre, una dintre cele mai cultivate leguminoase din Europa.

Trăiam o viață foarte simplă, dar cu toate lucrurile esențiale vieții bine înțelese și asigurate: băi fierbinți, șampanie rece, mazăre nouă și un brandy vechi.

— Winston Churchill, ‘The Last Lion’ de William Manchester

Mazărea (Pisum sativum)  

Provenind din Asia Mijlocie, mazărea şi-a făcut apariţia pe masa prinţilor la curtea lui Ludovic al XIV-lea (1638-1715). Îl mai știți și sub numele de Ludovic cel Mare sau regele Soare al sfârşitului de secolului al-XVII-lea. Cu toate acestea mazărea lasă mai puţine urme în istoria alimentaţiei decât celelalte leguminoase. Când este menţionată este în general pentru a evoca ceaţa londoneză, sau acea prinţesă cu pielea atât de delicată încât un singur bob plasat în patul său cu toate că era acoperit de douăsprezece saltele tot o făcea să petreacă o noapte albă. Leguminoasa cea mai uşor de digerat, cea mai repede de gătit, fără gaze. Uneori la trecerea dintre primăvară şi vară confecţionez această salată simplă de vară cu mazăre. 

Reclama

Salata de mazăre

250 g. de cartofi noi, puţin mai mari decât unghia, 500g. de mazăre fină, 2 linguri de sos pesto, 2 linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet de vin roşu

  1. Se fierbe mazărea 5 minute și se strecoară;
  2. Se spală şi se fierb cartofii noi (cam 15 minute);
  3. Într-un bol se amestecă pesto-ul cu uleiul şi oţetul;
  4. Se amestecă delicat ingredientele, se sărează şi se piperează.

Sau această reţetă italienească de mazăre şi paste. Din Toscana.

Farfale con piselli

500 g. farfalle (paste în formă de fluture), 200 g. mazăre, 5 felii fine de şuncă (tip Praga), o ceapă, 10 cl. smântână lichidă, ulei de măsline, 50 g. parmezan, piper, sare.

  1. Se fierb pastele. În acest timp se taie ceapă solzişori şi se căleşte în ulei;
  2. Se taie şuncă în pătrate mici, se pun lângă ceapă şi după încă 5 minute se adăugă şi mazărea;
  3. Se sărează , se piperează, şi se fierbe la foc mic cam 20 de minute;
  4. Se scurg pastele, se adăugă smântână. Când aceasta începe să bolborosescă se amestecă cu celelalte ingrediente, şi se presară cu parmezan;

Sau această reţetă din insula mea favorită: Goudelupa.

Mazăre creolă de Goudelupa

4 escalopuri subţiri din piept de pui, 4 cepe, 2 roşii, 2 căţei usturoi, 1 linguriţă curcuma, 800 g. mazăre extrafină, sare, piper, ulei

  1. Se taie feliile de pui  în bucăţi mici;
  2. Se taie solzişori ceapă şi usturoiul în bucăţi;
  3. Se taie roșiile în cuburi mici;
  4. Se scurge mazărea după ce a fost fiartă (5 minute);
  5. Se prăjeşte puiul la foc iute 5 minute în ulei se adaugă ceapa şi se călesc alte 5 minute;
  6. Se adaugă usturoiul, sarea, piperul şi curcuma pentru încă 5 minute;
  7. Se adaugă mazărea şi un pahar de apă şi se lasă să mijoteze cam 15 minute.

Poftă bună!

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici