fbpx
Acasă Jos Pălăria! Umanitate și altruism

Umanitate și altruism

0
Umanitate și altruism

Ne este dat să trăim zile cum probabil nimeni nu și-a imaginat sau dorit vreodată. Izolarea fizică de părinți, prieteni sau colegi, faptul că suntem forțați să reevaluăm prioritățile, dar și toate celelalte provocări pe care ni le-a adus pandemia, testează în ce măsură valorile predicate sunt puse în practică deopotrivă de fiecare om în parte, dar și de către companii. Iată de ce, am considerat că e momentul să ne aducem aminte de câteva dintre cele mai frumoase cuvinte rostite de către românii frumoși despre altruism. A ne asuma responsabilitatea pentru a înfăptui bine pentru aproapele nostru, a da ajutor acolo unde este nevoie chiar și-n momente dificile, și chiar a rosti o rugăciune pentru România este ceea ce ne definiște ca oameni.

Citate românești

Umanitate și altruism

„Fii uman și blând cu toți; omenirea nu ți-o mărgini a te coborî până la ștregărime. Înalță de poți pe canalie până la tine, iar nu te coborî până la dânsa, pentru că cu ceea dintâi ajuți  și îmbunătățești, iar cu cea de-a doua, fără să facă nici un ajutor, te micșorezi pe tine.”

Ion Heliade Rădulescu (1802-1872) — scriitor, filolog, om politic, membru fondator şi primul preşedinte al Academiei Române

Suferința este o forță de perfecționare, nu pentru a ne apropia de Dumnezeu, ci pentru a ne apropia de adevarata umanitate, care nu există încă.

Mircea Florian (1888-1960), filosof, membru al Academiei Române

„Umanitate: este virtutea cea mai rară / Să suferim ca ceilalți să fie fericiți / Și să murim ca ceilalți să nu fie trudiți.”

Dimitrie Bolintineanu (1819-1872) — poet, om politic și diplomat

altruism - Vasile Conta
„Cel mai mare momument al civilizației: altruismul.” — Vasile Conta (1845-1882) — filosof, poet, politician

„Omul adevărat dorește să asigure nu numai traiul și fericirea lui, ci, pe cât posibil și în putința lui, și a altora.”

Janos Bolyai (1802-1860) — matematician

„Om ești pentru oameni. Și nu pentru a le cruța sarcina de a se îngriji de tine, ci pentru a primi sarcina de a te îngriji de ei.”

Nicolae Iorga (1871-1940) — istoric, om politic și critic literar

„Numai până unde ţine dreptatea e umanitate; dincolo de drept, locuiesc fiarele sălbatice.”

Simion Bărnuțiu (1808-1864) —  istoric, jurist, filozof și om politic

Umanitatea - Tudor Vianu
„Umanitatea nu este atât un punct de plecare, cât un rezultat, o operă a inteligenţei şi a interesului uman.” — Tudor Vianu (1898-1964) — istoric și critic literar, lingvist, traducător

„Cel mai mare e cel mai iubitor de oameni … Auziți voi, regi ai pământului?”

Alexandru Vlahuță (1858-1919) — poet și prozator

„Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.”

— Mihai Eminescu (1850 – 1889) —poet, prozator și jurnalist

„Am înţeles, târziu ce-i drept, că sub acelaşi cer, pe acelaşi pământ, suntem cu toţii aparţinătorii unei singure familii numite „umanitate” şi că suntem interconectaţi de raportul cauză-efect.”

Oreste Teodorescu (1975) — jurnalist

„Pentru mai sigura biruire a bestiei din noi – singurul scop al vietii – e lucrarea pentru aproapele.”

Vasile Pârvan (1882-1927) — istoric și arheolog

„Tinerei generaţii îi recomand muncă, cinste şi altruism şi aş mai adăuga şi modestie, cât mai multă modestie şi îngăduinţă pentru cei din jurul tău care vor să se manifeste… Valorile adevărate nu pot fi împiedicate de a ieşi la iveală.”

George Enescu (1881-1955) —  compozitor, violonist, pedagog, pianist, dirijor, membru al Academiei Române

„Și în viață, în simțire, în scris, în gând, când te uiți bine, rămâne mai ales ce ai dat altora, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit. Prin înstrăinarea de tine însuți capeți și consecvența, și stăruința, și caracterul, și iubirea oamenilor.”

Nicolae Iorga (1871-1940) — istoric, om politic și critic literar

Umanitatea - Dumitru Stăniloaie
„O viață pur individuală este oarbă și atee. Am pierdut umanitatea pentru că am devenit solitari.” — Dumitru Stăniloae (1903-1993) — preot,  teolog, dogmatist, profesor universitar, traducător, membru al Academiei Române

„Umanitatea o iubești lesne, pe om mai greu.”

Petre Țutea (1902-1991) — eseist, filosof, jurist, politician și publicist, victimă a regimului comunist din România

„Din fericire, umanitatea nu este alcătuită doar din indivizi incapabili să se împotrivească multiplelor chemări ale abisului.”

Ion Hobana  (1931-2011) — autor, critic literar, scriitor și teoretician literar român contemporan

„Omul – ca centru – resimte dublul tăiş al centralităţii sale: el e important şi solitar. Marginalizează tot ce nu e umanitate şi rămâne părăsit în pustiul excepţiei pe care o întruchipează.”

Andrei Pleșu (n.TBD) — scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei

„Raza de soare care te încălzește pe tine nu-ți este împuținată, dacă se mai încălzește la ea și vecinul tău.” — Alexandru Vlahuță (1858-1919) — poet și prozator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.