Trenciul — clasic, versatil și atemporal

Multifuncțional și potrivit oricărei vârste sau siluete, trenciul rămâne o piesă vestimentară clasică, esențială și perfectă pentru anotimpurile de tranziție.

0

E primavară! Natura renaște și totul se trezește din somnul înfrigurat al iernii. Culorile, trilurile și parfumul florilor ne îmbrățișează cu o nouă vibrație a bucuriei. Și, poate că vă întrebați ce legătură au aceste cuvinte primăvăratice cu „trenciul” din titlul articolului?

Alina Lazariu - trenci
Un trenci lung, accesorizat și purtat cu atitudine!

Ei bine, pentru mine Primăvara, ca și restul anotimpurilor, vine cu frumusețea și unicitatea propriului spectacol și aduce o noua înfățișare Pământului. Tot așa simt și eu să-mi reinventez ținutele, să aduc un aer proaspăt în garderoba mea, însă acest lucru nu înseamnă că-mi schimb în totalitate garderoba la fiecare trei luni! 🙂 Secretul este să înveți de la ceea ce așa de artistic și natural reușesc să facă anotimpurile, iar astăzi am să vă exemplific în cuvinte și imagini. 

Reclama

Trenciul este o piesă vestimentară de tranziție clasică, versatilă și care se asortează bine primăverii și toamnei. Pus în contextul unei ținute corect construite, trenciul are acel „quelque chose” sau „je ne sais quoi”, cum ar spune francezii, care-l face să fie de nelipsit din orice garderobă. În plus, reunește cu succes acele calități esențiale, pe care ar trebui să le îndeplinească hainele din garderoba noastră: confort termic, comoditate, funcționalitate și efectul de WOW. Iată de ce, recomandarea mea de styling pentru acest anotimp este longevivul și remarcabilul trenci, care a dobândit o putere incredibilă de a rămâne în trend.

Trenciul – din tranșee la trend …

Poate că nu știați, dar trenciul, pe care azi îl considerăm atât de sexi, elegant și feminin, are o profundă legătură cu bărbații. Este o poveste lungă … așa de vreo 200 și ceva de ani! Începe undeva în jurul anului 1820 cu scoțianul Charles Macintosh și inventatorul Thomas Hancock, fondatorul industriei britanice de cauciuc, creatorii primei haine rezistente la apă. Un bumbac cauciucat, cunoscut sub numele „mack”, adresat bărbaților eleganți care practicau călăria, pescuitul și alte activități similare, dar și ofițerilor de rang înalt care și-l puteau permite.

Burberry Print Ad (1916).

Utilitatea sa nu putea rămâne neobservată, iar progresul tehnologic a dus la apariția a două companii: Aquascutum (1856) și Burberry (1879). Acestea au meritul de fi popularizat trenciul, aducând noi atribute și calității materialelor din care era fabricat. Și, uite așa, trenciul de atunci devine o piesă vestimentară extrem de populară printre bărbații mai aventuroși din fire, aviatori, exploratori și militari. Deloc surprinzător, datorită impermeabilității și rezistenței materialului, trenciul invadează tranșeele celor două Războaie Mondiale.

Audrey Hepburn – Breakfast at Tiffany’s (1961)

Trenciul s-a dovedit însă a fi un mare câștigător și-n timp de război, dar și-n timp de pace, aparițiile sale hollywoodiene transformându-l într-o adevărată vedetă vestimentară. Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, Humphrey Bogart sunt câteva dintre figurile marcante ale filmului american, care l-au purtat într-o doză perfectă de glamour.

Inevitabil, mărci mai mult sau mai puțin cunoscute l-au popularizat, trenciul devenind, astfel o piesă vestimentară accesibilă și pretabil a fi purtată primăvara și toamna.

Poartă un trenci și brusc te simți precum Audrey Hepburn mergând de-a lungul Senei.

– Michael Kors

Trenciul pentru orice siluetă!

Cu sau fără epoleți, clapete, buzunare și despicatura in spate, mai mulți sau mai puțini nasturi, mai lung sau mai scurt, însoțit sau nu de cordon, trenciul este disponibil azi în diverse modele și combinații de culori.

Varietatea de nuanțe și culori în care vei găsi un trenci este mare, așa că îl poți adapta cu ușurință stilului tău. Nu poți da greș, însă cu un trenci bej, camel, bleumarin, kaki, culorile originare în care a apărut aceasta superbă piesă vestimentară.

Un trenci cu epoleți și rever. Foto:  Andrea Piacquadio (Pexels)

Spre deosebire însă de modul și motivele pentru care era purtat la începuturi, trenciul este adaptabil la orice ținută, fie ea clasică, office, casual sau smart-casual. Aerul său uneori destul de masculin, îl poți echilibra în combinație cu o rochie, pantofi cu toc, eșarfe din mătase sau accesorii. Dacă vorbim despre dimensiuni și siluete lucrurile stau cam așa:

Trenciul scurt

Trenciul scurt este potrivit pentru minione, deoarece le va alungi picioarele, în schimb, dacă vorbim de o minionă cu forme voluptoase, atunci opțiunea de trenci scurt nu o avantajează întrucât adaugă și mai mult volum.

Trenciul mediu

Variantă ideală de trenci pentru majoritatea tipurilor de corp, inclusiv pentru minionele cu forme voluptoase este unul de lungime medie, adică până la genunchi. Cu un așa trenci, nu poți da greș!

Trenciul lung

Trenciul lung este opțiunea recomandată siluetelor înalte, întrucât le pune în valoare, conferindu-le un aer de eleganță și clasă.

Dacă este mai potrivit un trenci la un rând sau la două rânduri de nasturi, este o chestie de gust. Criticii de modă spun că trenciul cu două rânduri de nasturi se potrivește mai bine unei ținute formale, în timp ce trenciul cu un singur rând de nasturi poate fi integrat în mai multe tipuri de asocieri vestimentare.

Trenci – ținute pentru orice ocazie

Îți propun un mini ghid de styling pentru trenci, ca să ai o experiență unică purtându-l.

Practic și funcțional

Poartă trenciul cu un t-shirt (tricou) simplu, alb și o pereche de sneakers (teniși), în combinație cu o pereche de jeans sau pantaloni cargo. Este o ținută casual cu un maxim efect …

Ultra feminin

Un trenci purtat cu o pereche de pantofi stiletto sunt o combinație clasică și ultra feminină. Le poți asocia o cămașă albă, o pereche de pantaloni skinny sau drepți și ținută este perfectă chiar și pentru o întâlnire de business. Dacă îl porți cu clasica little black dress și un ruj roșu, ținuta îți va oferi acel „wow factor” de care ai nevoie.

Trenci

Iar, pentru un look fabulos, trenciul îl porți purta și pe post de rochie.

Doza consistentă de îndrăzneală

Pentru acelea dintre voi cu un apetit mai mare pentru a experimenta combinații îndrăznețe, trenciul mixat cu o pălărie bine aleasă pot crea un efect maxim. De exemplu, dacă vei asorta o pălărie vișinie la un trenci bej asortat la o ținută denim din cap până-n picioare, cu siguranță vei atrage toate privirile!

Trenci, dar cu atitudine!

Cum spuneam, trenciul este un clasic versatil, potrivit oricărei ținute și vârste. Totuși, nu pot să nu amintesc că atitudinea este accesoriul nelipsit și obligatoriu! 🙂

Versatil, multifuncțional și potrivit oricărei vârste sau siluete, trenciul rămâne o piesă vestimentară clasică, esențială și atemporală, perfect pentru anotimpuri de tranziție.

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici