„Maria – inima României“

Astazi la ProTV, de la ora 18.00, cel mai cuprinzător documentar făcut vreodată despre viaţa Reginei Maria.

0
Maria - Inima Romaniei
Maria - Inima Romaniei - cel mai amplu documentar istoric dedicat Reginei Maria

„Maria – inima României” este documentarul istoric, care va fi difuzat astăzi, 1 decembrie, de la ora 18.00, la ProTV, marcând astfel într-un mod cu totul excepțional, sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. Acest documentar, realizat de către producătorul de film John Florescu, spune povestea Mariei de România, regina fără de care poate România nu ar fi asa cum o știm, nu doar prin propriile-i mărturisiri lăsate în scrierile sale, dar și prin cele împărtășite de către Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române, istoricul Neagu Djuvara, istorici și specialiști din întreaga lume.

„Maria – inima României” – cel mai amplu documentar dedicat Reginei Maria

Regina Maria
„Am venit în această țară la o vârstă fragedă, și totuși am devenit una dintre voi.” Regina Maria

Documentarul „Maria – inima României”, despre care se afirmă că ar fi cel mai cuprinzător documentar făcut vreodată despre viaţa Reginei Maria. Filmul este rezultatul a peste doi ani de muncă în care au fost vizonate, folosite și procesate pentru o mai bună redare zeci de materiale de arhivă sub formă de fotografii sau imagini filmate. Actorul Marcel Iureș este cel care dă glasul acestei povestirii.

Reclama

În plus, producţia aduce două premiere în filmografia naţională:

  • Pentru prima oară, telespectatorii români vor putea să audă vocea adevărată a reginei fără distorsiunile specifice cauzate de tehnologia din anii 1920;
  • Unii dintre cei mai buni specialişti mondiali în colorizare au lucrat intens astfel încât românii să vadă Primul Război Mondial color, în premieră.

Maria, Regina Marii Uniri

Probabil că nu suntem singurii care am remarcat cât de puține lucruri știm despre trecutul nostru, despre oamenii, românii, care într-un anumit moment au contribuit într-un mod decisiv la devenirea noastră ca națiune. Regina Maria face parte și ea din acestă lungă listă de personalițăți despre care vrem să vă povestim. Acesta este și motivul pentru care am considerat că merită să publicăm aceste câteva cuvinte despre documentarul „Maria – inima României”   

Cât de puține lucruri știu românii despre ea. Ea a fost una dintre cele mai faimoase persoane din lume și probabil cea mai faimoasă româncă. Oamenii înțeleg într-un mod foarte limitat faptul că viața ei a fost semnificativă. Și aș spune, de asemenea, că dacă nu ar fi fost Regina Maria, poate România nu ar fi recuperat Transilvania și nu am fi sărbătorit 1 Decembrie. John Florescu, producător

Maria, Regina românilor

Pe de altă parte, deși născută la mii de kilometri distanță de pământul românesc sub numele de Marie of Edinburgh (1885-1938), și sosită aici fără să știe ce provocări îi va așterne în drum viața, Regina Maria a devenit una cu patria sa de adopție. Iubirea sa față de această țară răzbate în faptele și scrierile sale.

Am petrecut douăzeci și trei de ani în această țară, fiecare zi aducându-mi bucuria sau tristețea, lumina sau umbra ei; cu fiecare an interesele mele s-au lărgit, înțelegerea mea a crecut; știam unde este nevoie de ajutorul meu. (…) Vreau doar să vorbesc despre sufletul ei, despre atmosfera de aici, despre țăranii și soldații ei, despre lucrurile care m-au făcut să iubesc această țară, care mi-a făcut inima să bată odata cu a ei. M-am plimbat printre cei mai umili. Am intrat în casele lor, le-am pus întrebări, am luat în brațele mele copiii lor nou-născuți.     

Sperăm că acest documentar să aducă pentru cei care nu cunosc încă povestea Reginei Marii Unirii mai multă înțelegere a trecutului nostru.

LASĂ UN MESAJ

Scrie comentariul tău
Scrie-ți aici numele aici