fbpx

Sfântul Apostol Andrei

0
Sfântul Apostol Andrei
Sfântul Andrei

În fiecare an pe 30 noiembrie, Biserica Ortodoxa îl sărbătorește pe Sfântul Apostol Andrei, sau „Primul Chemat” (gr. Prōtoklētos). Ucenic al Sfântului Ioan Botezatorul și fratele mai mic al Sfântului Petru, acesta este numit „Andrei Pescarul”. Explicația ne este dată de Prof. Th.D. Sperantia „după cuvântul lui, niște oameni care se necajeau cu pescuitul au tras cu voloacele și au prins peste mult.” Tradiția spune că de atunci, de ziua Sfântului Andrei se obișnuieste să se mănânce pește.

Numele „Andrei” derivă din grecescul „Andreas”, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”, atribuite de putere și măreție, demne de un apostol cu așa misiune.

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei
Sursă: Icoană.net

Tradiția Bisericii ne spune că, dupa Înălțarea Domnului la cer și după Cincizecime, prin tragere la sorți Apostolii și-au asumat misiunea de propovăduire. Astfel se face că Sfântul Andrei, cel dintâi chemat dintre Apostoli, a răspândit credința creștină în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, inclusiv ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Scitia, adică Dobrogea, și pânp în Crimeia. Se consideră drept dovadă a acestui fapt toponimele din zona Dobrogei precum Peștera Sfântului Andrei sau Pârâiașul Sfântului Andrei.

Sfântul Andrei s-a stabilit în Patras, unde se spune că și-a continuat misiunea, convertind la creștinism foarte mulți păgâni. Aici, conform spuselor Ac.Prof.Dr. Emilian Popescu, guvernatorul de Patras a legat brațele cu frânghii Sfântului Apostol Andrei, răstignindu-l pe un măslin, în forma de X, ca să se chinuie mai mult. Acesta este și motivul pentru care de multe ori în iconografia creștină Sfântul Andrei este reprezentat cu o cruce în formă de X, trupul său fiind răstignit cu mâinile și picioarele în formă de cruce.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca ziua Sfântului Andrei să fie trecită în calendarul bisericesc cu cruce roșie. Doi ani mai târziu (1997) Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei“.

De asemenea, începând din 2001, ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei este declarată oficial zi nelucrătoare. Tot în această zi aproximativ 700.000 de români, care poarta numele Andreea, Andreia, Andra, Andruta, Andrusa, Andrei, Andras, Endre, Andru, Andries, Andreeas și Andreas, își sărbătoresc ziua numelui.