Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

  0
  Arhanghelii Mihail și Gavriil

  În fiecare an, pe 8 noiembrie, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cunoscută în popor și sub numele de Capul Arhanghelului, Arhanghelul sau Năpustitul arieților, această sărbătoare este una dintre cele mari din calendarul creștin.

  După mărturia consemnată de către marea iubitoare de folclor Elena Niculiță-Voronca, tradiția noastră populară spune că în această zi sfântă Arhanghelul Mihail trimite pe lumea cealaltă vara și încet încet slobozește iarna.

  Reclama

  Iarna e un iad; iadul e de la miezul nopței; și gerul îl dă Marmarca, stăpâna iadului și mama dracilor, femeia lui Scaraoțchi. Pe dânsa o ține Sfântul Mihail în frâu și dă gerul potrivit. este o cheie, ci deschide și sloboade, tot câte oleacă, de la început, ș-apoi cât trebuie; dar să nu fie Sf. Mihail, ar slobozi ger că ne-ar îngheța pe toți.

  Conform tradiției, Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se serbează timp de trei zile: 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi este capul Arhanghelului, a doua mijlocul și a treia coada Arhanghelului. Ziua de 8 noiembrie mai este numită și „Vara Arhanghelilor”. În tradiția populară se spune că între Arhangheli și Crăciun în mod negreșit vor fi două-patru zile mai senine și călduroase care se numesc vara iernii. 

  Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

  Dacă Arghanghelul Gavriil (Gabriel) este considerat îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu, fiind supranumit și NăMesagerul Divin, Arhanghelul Mihail este pomenit în rugăciunile Bisericii Ortodoxe ca „Mare Voievod”, „Arhistrateg al puterilor cereşti” și căpetenie a cetelor îngereşti.

  Această zi este marcată în calendar cu roșu, adică zi de post și rugăciune pentru credincioșii creștin-ortodocși. Și, nu întâmplător, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

  Dacă vrei să aflii mai multe despre această sărbătoare, sau dorești să rostești o rugăciune către Sf. Arh. Mihail și Gavriil, îți recomandăm să citești:

  LASĂ UN MESAJ

  Scrie comentariul tău
  Scrie-ți aici numele aici