Calendar

mai
25
sâm
AstroFest 2019 @ ParkLake Shopping Center
mai [email protected]:00 – 23:30

Cu mic și cu mare sunteți invitați și așteptați sâmbătă, 25 mai 2019, la a patra ediție AstroFest 2019! Astronautul Dumitru Dorin Prunariu, Alexandru Mironov și echipa revistei Știință&Tehnică vă dau întâlnire la acest eveniment dedicat amatorilor (și profesioniștilor) de astronomie și explorare spațială.

AstroFest 2019
Foto: Știință & Tehnică, AstroFest 2019 – festival de astronomie și explorare spațială

Roboți, realitate virtuală, lunete, știință distractivă, concursuri, expoziții tematice, aurore boreale și (evident) observații astronomice sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de către organizatori.

Ediția din acest an AstroFest 2019 va fi găzduită de Parklake Shopping Center, în grădina dinspre parcul Titan. Intrarea este liberă! Evenimentul organizat de Știință & Tehnică, cea mai veche și prestigioasă revistă de popularizare a științelor din România.

Programul evenimentului

  • 16:00 – 17:00 — Observații astronomice la Soare, prin telescop solar
  • 16:00 – 22:00 Roboți, realitate virtuală, expoziții, experimente, imprimare 3D, prezentări
  • 17:00 – 18:00 — Știință distractivă cu Profesorul Trăsnit și Cristian Român
  • 18:00 – 19:00 Concursuri de cultură generală din Astronomie cu Cătălin Beldea
  • 19:00 – 20:00 Prezentare cosmonaut Dumitru Prunariu și prof. Alexandru Mironov
  • 20:00 – 22:00 Muzică Electronică și Proiecții de filme NASA

Dumitru Dorin Prunariu – 38 de ani de la zborul cosmic

Așa cum spuneam, oaspetele de onoare al AstroFest 2019 va fi cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu care va împărtăși din experiențele zborului său în spațiul cosmic. Pe 14 mai 2019 s-au împlinit 38 de ani de când Dumitru-Dorin Prunariu a zburat în spațiul cosmic, participând la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos”. Mai exact, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20:17 (ora Bucureştiului), a decolat în spaţiul cosmic la bordul navetei spațiale „Soiuz 40”. Aceasta a efectuat joncţiunea cu complexul orbital „Saliut 6-Soiuz-T4”, revenirea pe Pământ pe 22 mai 1981. Altfel spus durata zborului cosmic a fost de 7 zile, 20 de ore şi 41 de minute.

Pentru a-l sărbători pe primul şi singurul român care a ajuns vreodată în spaţiu această aniversare, Animation Worksheep a lansat al doilea episod al seriei „10707 Prunariu – Primul pas”.

Pentru cei interesați de aventura spațială a lui Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român şi totadată al 103-lea din lume, le recomandăm cartea autobiografică Întreabă-l pe astronaut, semnată de Tom Jones și apărută la Editura Niculescu (2017).

iun.
24
lun
Sânzienele – Drăgaica
iun. 24 toata ziua
Sânzienele - Drăgaica

Sărbătoarea Sânzienelor pe care o celebrăm în fiecare an pe 24 iunie este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica, Ziua Soarelui sau Amuțitul Cucului. Această ultimă denumire are legătură cu faptul că începând de acum și până la echinocțiul de primăvară din anul următor, cucul, pasăre oraculară, nu va mai putea fi auzită cântând. Tot astăzi, de Sânziene, românii sărbătoresc Ziua Universală a Iei și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Drăgaica sau Sânzienele este o sărbătoare a Soarelui, a iubirii și fertilității, dar și a bucuriei de viață. Calendarul străvechi ne spune că Sânzienele coboară pe pământ a treia săptămâna din iunie, punând stăpânire pe cer în fiecare an în ziua de 24 iunie.

Sânzienele sunt o sărbătoare solară, tributară atât focului (feciorii aprind făclii și le rotesc după cum merge soarele pe cer) cât și apei (fetele se scaldă goale în roua dimineții). Focul este simbolul energiei vitale, al inimii, al soarelui, al puterii de zămislire. Este simbolul sacru al vetrei casei, purtător al luminii spirituale, flacăra vieţii. Apa însufleţeşte şi fertilizează. Apare din razele lunii sau din lacrimile Zeiţei Zorilor, spală păcatele moştenite de la strămoşi şi generează renaşterea. Iulia Gorneanu

Sânzienele – Drăgaica

Se mai spune în popor că de Sânziene, mai exact în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, fapt ce permite să se petreacă multe minuni, minunății și grozăvii. Lumina și întunericul, forțele binelui și răului pot atinge apogeul în această nopate în care Sânzienele coboară pe pâmânt și dansează prinse în hore.

Noaptea de Sânziene este una dintre marile nopți de peste an, când cerurile se deschid, iar cele două lumi comunică energetic și vibrațional. Este noaptea în care plantele magice au cel mai mare leac, florile câmpului, cel mai puternic parfum iar luna, cea mai frumoasă lumină. Iulia Gorneanu

Sânzienele sunt zâne, flori, fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai îndrăgite personaje mito-folclorice de la noi. Sunt zâne bune, tare îndrăgite de oameni și alintate cu numele de Reginele Holdelor, Doamnele Călușarilor, Mireasele, Împărătesele … În unele locuri li se spune Drăgaice, de la slavul „draga” (frumoasă, dragă), însă în cea mai mare parte a țării, Sânziene. Pe de altă parte, aceste entități feminine sunt ambivalente, seducătoare și frumoase, dar și răzbunătoare cu cei care le privesc sau le descoperă locurile. Sânzienele se aseamănă din acest punct de vedere cu Nimfele, Naiadele, Elfele, Fee-le şi Dryadele.

Sunt numeroase obiceiurile și tradițiile legate de Sânziene, dar dacă vreți să le descoperiți, vă recomandăm să citiți articolul Iuliei Gorneanu, Povești și ritualuri de Sânziene, o mare cunoscătoare a acestora.

Ziua Universală a Iei
iun. 24 toata ziua

În fiecare an pe 24 iunie România se îmbracă în IE! Sărbătorită odată cu Sânziene (Drăgaică) și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua Universală a Iei este un prilej de a ne reconecta la originile noastre, la ADN-ul poporului român. Ia românească reprezintă matricea noastră culturală. Este un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din cele mai străvechi timpuri.

Ar fi important să nu uităm că purtând ia românească primim ceva din energia acestui popor în mijlocul căruia ne-am născut. Mai mult decât atât, așa cum minunat spunea Dr. Ioan Opriș:

Asemenea obiceiurilor și ritualurilor laice sau religioase, portul popular este parte integrantă a culturii populare, constituind un adevărat document viu al trecutului.

Ziua Universală a Iei

Inițiată în 2013 de către comunitatea online La Blouse Roumaine, îndrăznim să afirmăm că Ziua Universală a Iei este o celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe planetă. Nu este o simplă campanie publicitară! Această zi este deja sărbătorită pe 6 continente, peste 50 de ţări și 150 de localități.

Sărbătorirea iei românești din 2013 a fost marcată de câteva evenimente importante precum:

  • Premiul Proiectul anului (Asociatia Cele mai Frumoase Sate Românești)
  • nominalizarea proiectului la categoria inițiativelor culturale care mișcă țara în direcții bune de către revista Foreign Policy Romania
  • Muzeul de Istorie și Etnografie de la Chișinău a devenit primul din lume care marcat Ziua Universala a Iei

Ulterior, pe 24 iunie 2015, această zi a fost recunoscută oficial în Statele Unite ale Americii, printr-o Proclamație emisă de Primăria Washington D.C.

24 iunie 2019

Ziua Universală a Iei - logo
Sursă: La Blouse Roumaine – Primul logo al Zilei Universale a Iei

Ziua Universală a Iei din acest an aduce și alt eveniment care merită meționat. Pentru prima dată această sărbătoare va beneficia de un logo. Așa cum se menționează pe pagina de Facebook a comunității, logo-ul acestei sărbători:

Este inspirat de un semn încrustat acum 11.000 de ani pe o falangă de cal, descoperit la Cuina Turcului în Mehedinți și o cămașă de Tulgheș, Harghita, cusută la începutul secolului al XX-lea. Are la bază geneza coloanei, cel mai întâlnit motiv de pe teritoriul României. În tradiția populară este denumit și „țâțâna lumii” sau „stâlpul cerului”.

Parte integrantă a costumului popular, ia românescă a devenit în ultimii ani un element aproape obligatoriu în garderoba oricărei românce. Tot așa de adevărat este că ia românească este o adevărată sursă de inspirație pentru marile case de modă din lume, fie că recunosc acest lucru sau nu. Astăzi ia românească spune lumii întregi una dintre cele mai frumoase povești despre România.